Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:30 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind şomajul în zonele transfrontaliere

ro

27 Jun, 2011 16:46 838 Marime text

Bruxelles, 27 iunie 2011

Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind sprijinirea eforturilor administraţiilor locale şi regionale privind diminuarea șomajului în zonele transfrontaliere, însoțite de programe de reconversie profesională și sprijin pentru tineri pentru lansarea de afaceri.

Comisia precizează că, există mai multe instrumente prin care Uniunea Europeană sprijină eforturile guvernelor naționale, regionale și locale de combatere a șomajului în regiunile transfrontaliere.

Fondul Social European (FSE), care dispune de un buget de aproape 75 de miliarde de euro, pentru actuala perioadă de programare 2007 - 2013, este principalul instrument financiar al Uniunii Eeuropene în domeniul ocupării forței de muncă, educației și incluziunii sociale, se arată în răspunsul comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Lasklo Andor.

Potrivit oficialului european, obiectivul FSE este să sprijine adaptarea lucrătorilor și firmelor la schimbările economice și să promoveze integrarea persoanelor pe piața muncii. Regulamentul privind FSE prevede că programele operaționale trebuie să țină cont, după caz, în special de regiunile și localitățile care se confruntă cu cele mai serioase probleme. În baza principiului gestiunii partajate, statele membre au responsabilitatea de a identifica zonele respective și de a concentra sprijinul FSE pe acțiuni care răspund cel mai bine nevoilor regiunilor și localităților în cauză.

Pe de altă parte, EURES - rețeaua de cooperare între Comisie și serviciile publice de ocupare a forței de muncă din statele membre ale SEE - are drept scop furnizarea de informații, consiliere și servicii de recrutare pentru lucrători și angajatori, cât și pentru orice cetățeni care doresc să lucreze într-o altă țară, se menţionează în răspunsul executivului european.

Potrivit comisarului Andor, în regiunile transfrontaliere în care naveta transfrontalieră are un nivel ridicat, EURES sprijină așa-numitul parteneriat care reunește serviciile publice de ocupare a forței de muncă, angajatorul și organizațiile sindicale, autoritățile locale, instituțiile de ocupare a forței de muncă și de formare profesională. Parteneriatele pun la dispoziție informații și consiliere lucrătorilor transfrontalieri și angajatorilor lor, promovând totodată proiectele de recrutare transfrontaliere.

Obiectivul cooperării teritoriale europene, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), este de a sprijini dezvoltarea activităților economice și sociale în regiunile transfrontaliere, în special prin încurajarea integrării piețelor transfrontaliere ale muncii, a inițiativelor locale pentru ocuparea forței de muncă, precum și a inserției sociale. Aceste acțiuni sunt sprijinite prin intermediul a 53 de programe de cooperare transfrontalieră, dotate cu un buget de 5,4 miliarde EUR pentru perioada de programare 2007 - 201, se mai spune în scrisoarea citată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii