Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind stabilirea tinerilor în mediul rural

ro

20 Apr, 2011 18:34 697 Marime text

Bruxelles, 20 aprilie 2011

Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind programele avute în vedere pentru a stimula şi încuraja tinerii pentru a se stabili în mediul rural, în sectorul agricol.

Comisia precizează că, politica de dezvoltare rurală a Uniunii acordă o atenție deosebită situației tinerilor agricultori, luând în considerare influența pozitivă a acestora asupra viitorului agriculturii din UE, se arată în răspunsul comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Potrivit oficialului european, Regulamentul(CE) nr.1698/2005 al Consiliului prevede deja o serie de instrumente concepute atât pentru a încuraja tinerii fermieri să nu abandoneze sectorul agricol, cât și pentru a-i convinge să se instaleze în mediul rural.

"Au fost instituite măsuri în favoarea tinerilor agricultori (articolul22 din regulamentul sus‑menționat). În plus, în ceea ce privește sprijinirea modernizării exploatațiilor agricole (articolul26), intensitatea ajutorului destinat tinerilor agricultori poate atinge 60% din investițiile totale eligibile, cu 10% mai mult decât în cazul altor categorii de agricultori. Pe lângă aceasta, statele membre pot acorda o preferință specială tinerilor agricultori prin intermediul unor criterii de selecție pentru anumite măsuri de dezvoltare rurală", se mai spune în răspunsul Comisiei Europene.

Printre măsurile de dezvoltare rurală care abordează nevoile tinerilor agricultori și îi încurajează să rămână în sectorul agricol se numără „Formarea profesională și acțiunile de informare" (articolul21), „Utilizarea serviciilor de consiliere" (articolul24), „Cooperarea pentru dezvoltarea de noi produse, procedee și tehnologii [...]" (articolul 29), „Diversificarea [...]" (articolul53) și „Servicii de bază pentru economie și pentru populația rurală" (articolul56), mai menţionează comisarul Cioloş în răspunsul transmis deputatului român.

Potrivit oficialului european, Comisia lucrează îndeaproape cu tinerii agricultori și cu organizațiile acestora la evaluarea în continuare a posibilităților de îmbunătățire a sprijinului acordat acestora în cadrul reformei PAC după 2013.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii