CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă scrisă privind componenta de „ecologizare" inlusă în ajutorul direct
CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă scrisă privind componenta de „ecologizare" inlusă în ajutorulBruxelles, 25 noiembrie 2011
Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind componenta de „ecologizare" inlusă în ajutorul direct şi strategia Comisiei referitoare la sprijinul agricultorii care doresc să se angajeze în practici de protejare a mediului și practici sustenabile.
Comisia susţine că, "unul dintre obiectivele viitoarei reforme a PAC este de a contribui mai bine la gestionarea sustenabilă a resurselor naturale și la combaterea schimbărilor climatice. Ca toate elementele cuprinse în comunicarea Comisiei „PAC în perspectiva anului 2020", „componenta ecologică" din cadrul plăților directe a făcut obiectul unei evaluări a impactului. Pe baza rezultatelor acesteia, Comisia a întocmit propuneri care permit o elaborare mai exactă a acestei componente. Aceste propuneri au fost prezentate pe 12octombrie", se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
"Intenția generală este de a remunera fermierii cu părți din pachetul financiar pentru plăți directe aferente unor practici agricole deosebite favorabile mediului, fără a se modifica substanțial măsurile actuale de agromediu din cadrul dezvoltării rurale", se arată în răspunsul comisarului Cioloş.
Potrivit documentului citat, intenția generală este de a remunera fermierii cu părți din pachetul financiar pentru plăți directe aferente unor practici agricole deosebite favorabile mediului, fără a se modifica substanțial măsurile actuale de agromediu din cadrul dezvoltării rurale.
"Comisia are drept principiu director luarea de măsuri anuale simple și eficiente, care se încadrează în structura de gestionare a primului pilon pentru a limita sarcina administrativă. Aceasta implică, de exemplu, compatibilitatea cu Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS). Comisia a selecționat măsuri care asigură un echilibru precis între, pe de o parte, ceea ce trebuie întreprins pentru a atenua schimbările climatice și pentru a asigura protecția mediului și, pe de altă parte, ceea ce este necesar pentru a ca fermierii să poată supraviețui din punct de vedere economic. Structura juridică va cuprinde un regulament al Parlamentului European și al Consiliului, completat de norme detaliate sub formă de regulamente ale Comisiei. Dacă acest lucru se dovedește necesar, se vor elabora orientări ad hoc", se mai menţionează în scrisoarea Comisiei transmisă deputatului român.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp