Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă scrisă privind mobilitatea inginerilor în cadrul IMM-urilor

ro

07 Dec, 2011 23:20 882 Marime text

Bruxelles, 7 decembrie 2011

Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind mobilitatea inginerilor din cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii, mobilitate care determină scăderea și chiar limitarea activităților de cercetare și a oricărei inițiative de inovare în cadrul întreprinderilor de mici dimensiuni din statele membre şi reprezintă un obstacol pentru atragerea şi păstrarea tinerilor ingineri în asemenea programe.

Comisia susţine că, "mobilitatea inginerilor este provocată de o cerere mare și oportunități de lucru importante, lucru evidenţiat şi de analiza efectuată de Comisie privind cererea de forță de muncă în UE, publicată trimestrial în Observatorul european al locurilor de muncă vacante (European Vacancy Monitor - EVM)", se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor.

Potrivit documentului citat, "cel mai recent Observator european al locurilor de muncă vacante menționează inginerii tehnicieni pe locul nr. 12 în grupul celor mai frecvente 25 de meserii pentru care s-au găsit locuri de muncă în primul trimestru al anului 2011. Un număr din ce în ce mai mare de locuri de muncă vacante pentru tehnicieni și profesii asociate a fost, de asemenea, notificat serviciilor publice pentru ocuparea forței de muncă ".

"Comisia inițiază, de asemenea, un nou sistem de mobilitate a locurilor de muncă „Primul tău loc de muncă EURES", care promovează mobilitatea ocupării locurilor de muncă de către tineri, cu un accent special pentru IMM-uri", se arată în răspunsul comisarului Andor.

Scrisoarea citată subliniază totodată că, "prin finanțarea unei părți din costurile de integrare (de exemplu cursuri de limbă) scopul său este depășirea obstacolelor din calea mobilității transnaționale și, în același timp, ajutarea IMM-urilor care au dificultăți de recrutare. Acest program, împreună cu actualul portal EURES și serviciile de plasament și recrutare conexe furnizate de către consilierii EURES în statele membre pot sprijini recrutarea intra-europeană a inginerilor".

"În plus, în programul specific „Oameni" din cadrul Programului Cadru 7 există mai multe acțiuni pentru stimularea cooperării între IMM-uri si cercetători. În cadrul acestor acțiuni, mobilitatea intersectorială a cercetătorilor este o prioritate. Acest aspect este în mod particular abordat prin intermediul „rețelelor de formare inițială" (ITN) și al „parteneriatelor și punților de legătură între întreprinderi și universități" (IAPP), în care sunt reunite educația, cercetarea și inovarea. Cooperarea intersectorială este întărită și prin programul „Oameni" prin implicarea industriei în formarea doctoranzilor, cu sprijinul „doctoratelor industriale europene". În acest context, o bună participare a IMM-urilor este încurajată activ", se mai menţionează în răspunsul Comisiei Europene la întrebarea europarlamenarului Viorica Dăncilă legată de una dintre problemele cu care se confruntă IMM-urile din Europa, inclusiv România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii