Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:23 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă şi Mircea Paşcu privind furnizarea unui pachet de ajutor pentru Tunisia și Egipt

ro

24 Nov, 2011 18:06 834 Marime text

Bruxelles, 24 noiembrie 2011

Europarlamentarii PSD, Viorica Dăncilă şi Mircea Paşcu, au primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind privind măsurile adoptate pentru a asigura furnizarea unui pachet de ajutor pentru Tunisia și Egipt în valoare de câteva miliarde de dolari, asupra căruia au convenit, în mai2011, cele mai bogate țări din lume, decizie confirmată ulterior la Summitul-ui G8 de la Deauville, pentru a le sprijini tranziția către democrație și reformele economice, având în vedere caracterul urgent al situației și nevoia de a sprijini ambițiile democratice în aceste țări.

Comisia susţine că, "Uniunea Europeană a acționat rapid pentru a sprijini Tunisia și regiunea în ansamblu. Comisia a acționat cât s-a putut de repede și în conformitate cu principiile privind eficacitatea ajutorului și cu dispozițiile din Regulamentul financiar. În multe cazuri, Comisia trebuie să ajungă la un acord cu țările beneficiare privind prioritățile noului program de asistență. În unele cazuri, acest proces de negociere a fost unul îndelungat, printre cauze numărându-se complexitatea reformelor și schimbarea guvernului", se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Stefan Fule.

Referindu-se la Tunisia, scrisoarea oficialului european menţionează că, "UE a analizat inițiativele în curs de pregătire pentru a se asigura că acestea răspund provocărilor imediate. În anul 2011, UE a dublat sprijinul financiar, majorându-l de la cele 80demilioane de euro prevăzute la 160 de milioane de euro. Fondurile suplimentare au vizat atât redresarea economică a Tunisiei, cât și nevoia de a oferi sprijin în situații dificile și de a crea locuri de muncă în cele mai sărace zone ale țării. UE a oferit imediat asistență pentru a susține pregătirea alegerilor recente și pentru a direcționa sprijinul către societatea civilă.

"Banca Europeană de Investiţii (BEI) s-a numărat printre primele instituții care și-au confirmat sprijinul ferm pentru investiții și crearea de locuri de muncă. Mai multe proiecte s-au materializat, ajungând la suma de 437demilioane de euro. Între lunile ianuarie și septembrie 2011, BEI a alocat 163 de milioanede euro pentru proiectele din Tunisia. În cadrul parteneriatului de la Deauville, BEI s-a angajat să intensifice sprijinul acordat strategiilor interne pentru obținerea unei creșteri durabile și favorabile incluziunii. UE a pus la dispoziție și fonduri pentru ajutor umanitar de peste 80,5 milioane de euro pentru a ajuta Tunisia să facă față afluxului de refugiați care fug din Libia", se mai menţionează în scrisoarea Comisiei.

În legătură cu situaţia din Egipt, documentul citat menţionează că, după revolta din ianuarie 2011, ca răspuns direct la revendicările demonstranților, a fost lansat un pachet de ajutor pentru societatea civilă, în valoare de 20 de milioane de euro, care susține drepturile civile, politice și social-economice. De asemenea, Comisia a prevăzut flexibilitate maximă pentru punerea în aplicare a programului indicativ național 2011-2013 pentru Egipt (449de milioane de euro) pentru a răspunde nevoilor apărute în urma revoluției. Patru programe în valoare totală de 122 de milioane de euro au fost adoptate în august 2011 sau sunt în curs de adoptare și procesul de alocare a fondurilor pentru anul 2012 este în desfășurare, urmărindu-se finalizarea acestuia la începutul anului 2012.

BEI și-a intensificat eforturile de a aborda prioritățile noii administrații. În acest scop, BEI anticipează că, în 2011, va prezenta spre aprobare Consiliului său de administrație proiecte în valoare de 700-800 de milioane de euro, de exemplu: în domeniul dezvoltării comunitare, al transportului urban, al energiei, al apei și salubrizării și în domeniul dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), se mai spune în scrisoarea comisarului Fule.

Cât priveşte ajutorul acordat la nivel regional, răspunsul comisarului subliniază că, Tunisia și Egiptul vor beneficia de o serie de inițiative regionale pregătite urgent de către Comisie. Programul SPRING (Sprijin pentru parteneriat, reformă și creștere favorabilă incluziunii), adoptat la 26 septembrie 2011, cu un buget inițial de 350 de milioane de euro, va oferi sprijin pentru țările din vecinătatea sudică. Sprijinul va fi adaptat la nevoile fiecărei țări pe baza principiului „mai mult pentru mai mult", conform căruia UE va acorda un sprijin mai însemnat acelor țări implicate într-un veritabil proces de democratizare și reformă. Programul SPRING a fost conceput pentru a simplifica și a accelera procesul de luare a deciziilor la nivelul UE, grăbind astfel acordarea ajutorului către țările implicate în democratizare. Facilitatea de sprijinire a societății civile în cadrul politicii de vecinătate, în valoare de 22 de milioane de euro, adoptată, de asemenea, în septembrie 2011, este menită să consolideze capacitatea societății civile de a promova reforma și de a spori gradul de răspundere publică în țările respective. Programul va sprijini proiecte regionale și naționale conduse de actorii nestatali. Sume similare sunt prevăzute pentru 2012 și 2013.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii