Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:59 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia Europeană răspunde în cazul fostului ministru Botiş

ro

18 Jul, 2011 15:21 1125 Marime text

Comisia Europeană răspunde în cazul fostului ministru Botiş

Bruxelles, 18 iulie 2011

Comisia Europeană a răspuns interpelării privind cazul fostului Ministru al Muncii, Ioan-Nelu Botiş, precizând că Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a informat Comisia de acest caz iar conform procedurii sale, OLAF a contactat deja serviciul relevant al Comisiei în legătură cu implicaţiile asupra bugetului UE, precum şi autorităţile române cu privire la aspectele judiciare posibile implicate. De asemenea, OLAF monitorizează situaţia, pentru a se asigura că sunt luate măsurile adecvate în ceea ce priveşte fondurile UE implicate iar plăţile au fost suspendate până la finalizarea verificărilor, se mai arată în răspunsul Comisiei Europene.

Interpelarea adresată la începutul lunii mai de către eurodeputata Constanze Krehl, eurodeputatul Jens Geier şi eurodeputatul Victor Boştinaru a venit pe fondul acuzaţiilor de conflict de interese în accesarea a jumătate de milion de euro din fonduri europene de către Asociaţia ”Parteneriat Euroactiv”, ONG la care soţia ministrului Botiş era angajată.

Cei trei eurodepuţati au întrebat Comisia Europeană dacă:
1. Având în vedere că pare să fie vorba despre o utilizare neadecvată a fondurilor UE, a început Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) să investigheze acest caz? Dacă da, s-au obţinut deja rezultate în această anchetă? Dacă nu există încă rezultate, când se vor încheia investigaţiile?
2. Conform informaţiilor pe care le deţine Comisia, ce experţi au fost angajaţi de ONG-ul în cauză? Pe ce bază au fost angajaţi şi ce beneficii au adus ei proiectelor finanţate din fonduri UE?
3. Cum evaluează Comisia rezultatele proiectelor dezvoltate?

Conform răspunsului din partea Comisiei Europene:
„Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a informat Comisia că este la curent cu chestiunea la care se referă distinsul membru în întrebarea sa. Conform procedurii sale, OLAF a contactat deja serviciul relevant al Comisiei în legătură cu implicaţiile asupra bugetului UE, precum şi autorităţile române cu privire la aspectele judiciare posibile implicate. În această privinţă, se poate confirma faptul că autorităţile române relevante investighează cazul, iar OLAF monitorizează situaţia, pentru a se asigura că sunt luate măsurile adecvate în ceea ce priveşte fondurile UE implicate.

Proiectul „Șansa la demnitate” este cofinanţat de Fondul social european (FSE) prin Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” 2007-2013. Din suma totală eligibilă de 2 130 890,13 RON (aproximativ 500 000 EUR), 1 898 388,71 RON (aproximativ 463 000 EUR) reprezintă finanţare FSE.

Propunerea de proiect a fost prezentată în data de 19 septembrie 2010 şi a fost aprobată în vederea finanţării în data de 1 octombrie 2010, de către Organismul Intermediar Regional Nord – Vest pentru Programul sectorial operaţional „Dezvoltarea resurselor umane”. Contractul de finanţare a fost semnat în data de 28 octombrie 2010, iar execuţia acestuia a început la 1 noiembrie 2010. La 29 noiembrie 2010, beneficiarul a primit prefinanţare în valoare de 639 267,04 RON (aproximativ 155 918 EUR). Ulterior, nu a fost prezentată nicio cerere de rambursare şi nu a fost efectuată nicio plată. Plăţile au fost suspendate până la finalizarea verificărilor efectuate de autorităţile naţionale relevante.

Comisia a solicitat autorităţii de management în cauză informaţii privind aspectele ridicate la întrebările 2 şi 3. Potrivit răspunsului primit recent de la autoritatea de management, în cursul perioadei de raportare acoperite de primul raport tehnico-financiar, au fost angajaţi cu fracţiune de normă 11 experţi în baza unor contracte de muncă pe durată determinată. Aceştia au efectuat activităţi de gestionare, în domeniul financiar, juridic, informatic şi de relaţii publice, precum şi activităţi specifice proiectului, cum ar fi identificarea grupului ţintă al beneficiarilor, orientare şi consiliere profesională şi medierea muncii. Experţii au pregătit, de asemenea, documentaţia necesară pentru obţinerea acreditării/autorizării naţionale a cursurilor de formare propuse în cadrul proiectului.

În ceea ce priveşte întrebarea a treia, potrivit răspunsului primit de la autorităţile naţionale competente, rezultatele proiectului corespunzătoare primei perioade de raportare sunt în conformitate cu calendarul proiectului şi cu rezultatele prevăzute a fi obţinute pentru această perioadă. Beneficiile activităţilor efectuate în perioada menţionată au fost probate cu documente justificative.”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii