Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului PSD Viorica Dăncilă privind laboratoarele de analize regionale
Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului PSD Viorica Dăncilă privind laboratoarele de analize
Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului PSD Viorica Dăncilă privind laboratoarele de analize regionale
www.vioricadancila.ro
21 iunie 2012, Bruxelles
Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă sprijinirea dezvoltării unor laboratoare de analize medicale regionale, inclusiv prin proiecte de cooperare transfrontalieră, pentru un acces cât mai adecvat al cetăţenilor în vederea prevenirii maladiilor şi a reducerii costurilor de asistenţă medicală ulterioare.
În conformitate cu dispoziţiile Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (articolul 168), Comisia încurajează cooperarea între statele membre în vederea îmbunătăţirii, printre altele, a complementarităţii serviciilor lor de sănătate, respectându-se, în acelaşi timp, principiul subsidiarităţii în domeniul sănătăţii publice şi al sistemelor de asistenţă medicală, se arată în scrisoarea comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, John Dalli, transmisă deputatului român.
Potrivit oficialului european, directiva privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere reprezintă un alt temei juridic pentru activităţile referitoare la cooperarea transfrontalieră. În conformitate cu articolul 10 din directiva menţionată anterior, statele membre acordă asistenţă reciprocă şi cooperează, iar Comisia trebuie să încurajeze statele membre să coopereze, în special în ceea ce priveşte furnizarea de asistenţă medicală transfrontalieră în zonele de frontieră.
Comisia va discuta cu statele membre despre cele mai bune modalităţi de a îndeplini acest mandat. Articolul 12 din directivă conferă, de asemenea, Comisiei competenţe pentru sprijinirea dezvoltării reţelelor europene de referinţă în statele membre în vederea îmbunătăţirii accesului la diagnosticare şi la o asistenţă medicală de înaltă calitate pentru pacienţii cu afecţiuni care necesită o anumită concentrare de resurse sau expertiză, se menţionează în scrisoarea menţionată.
Reţelele se vor baza pe participarea voluntară a membrilor acestora, iar Comisia elaborează în prezent o listă de criterii şi condiţii pe care trebuie să le îndeplinească aceste reţele şi furnizorii de asistenţă medicală implicaţi. În momentul înfiinţării acestor reţele, de îndată ce vor fi adoptate actele juridice privind criteriile şi condiţiile, unul dintre domeniile care pot fi luate în considerare în acest context este reprezentat de laboratoarele medicale, se mai arată în răspunsul Comisiei Europene la interpelarea adresată de eurodeputatul Viorica Dăncilă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp