Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:10 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia Europeana spune ca a luat mai multe masuri pentru a garanta ca romanii nu sunt discriminati

ro

15 Apr, 2009 11:16 1125 Marime text

Comisia Europeană spune că a luat mai multe măsuri pentru a garanta că românii nu sunt discriminaţi în Italia

Bruxelles, 15 aprilie

Comisia Europeană a precizat, marţi, că a luat mai multe măsuri pentru a garanta că toţi cetăţenii Uniunii Europene, inclusiv cei de naţionalitate română, se bucură pe deplin de toate drepturile conferite de legislaţia comunitară. Executivul comunitar a răspuns astfel la o întrebare scrisă adresată, în luna februarie, de europarlamentarii PSD Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu, Corina Creţu şi Alin Antochi prin care se solicita menţionarea măsurilor pe care CE le are în vedere pentru împiedicarea discriminării românilor în Italia.
 
În răspunsul venit de la comisarul european pentru justiţie, libertate şi securitate, Jacques Barrot, se menţionează că CE "a luat mai multe măsuri pentru a garanta că toţi cetăţenii UE, inclusiv cei de naţionalitate română, se bucură pe deplin de toate drepturile conferite de legislaţia comunitară".

"La 10 decembrie 2008, Comisia a adoptat un raport referitor la aplicarea Directivei 2004/38/CE. Raportul furnizează o evaluare detaliată a punerii în aplicare a directivei de către statele membre şi subliniază măsurile care urmează să fie luate în vederea transpunerii şi punerii acesteia în aplicare în mod corespunzător", se arată în răspunsul executivului european.

În plus, "în ceea ce priveşte identificarea persoanelor care locuiesc în aşa-numitele tabere nomade, în urma intervenţiei Comisiei, guvernul italian a publicat un set de orientări privind modalităţile de identificare astfel încât să respecte normele UE privind protecţia datelor. Vicepreşedintele Comisiei responsabil pentru domeniul justiţie, libertate şi securitate a adresat o scrisoare autorităţilor italiene prin care se lua notă de aceste informaţii, în special de faptul că orientările nu permiteau colectarea datelor privind apartenenţa etnică sau religioasă, precum şi de faptul că prelevarea amprentelor făcea obiectul unor condiţii stricte".

Potrivit CE, la 25 februarie 2009, autorităţile italiene au trimis Comisiei un raport privind concluziile în urma operaţiunii de identificare, acţiunile ulterioare adoptate pe baza identificării, precum şi modalităţile de colectare a datelor în anumite tabere aflate în apropierea Romei. "Raportul este analizat în prezent de Comisie", afirmă Barrot. 

De asemenea, Comisia menţionează că "în ceea ce priveşte aspectele din cadrul 'pachetului de măsuri de securitate' care au ridicat întrebări legate de compatibilitatea cu dreptul comunitar, ca urmare a observaţiilor Comisiei, proiectul de decret legislativ de modificare a legislaţiei italiene care transpune Directiva 2004/38 a fost abandonat de autorităţile italiene". Totodată, "în ceea ce priveşte expulzarea automată a cetăţenilor UE şi considerarea şederii ilegale drept circumstanţă agravantă, Parlamentul italian examinează în prezent unele modificări care ar alinia din nou legislaţia italiană cu cea comunitară privind aceste chestiuni".

"Comisia se va asigura că legislaţia adoptată de statele membre nu aduce atingere drepturilor conferite cetăţenilor europeni de către legislaţia comunitară, inclusiv dreptul la liberă circulaţie şi şedere, astfel cum este prevăzut în Directiva 2004/38, precum şi drepturilor fundamentale. Autorităţile din statele membre trebuie să se asigure că punerea în aplicare a obligaţiilor internaţionale şi a legislaţiilor interne ale acestor state, domeniu care nu ţine de competenţa Uniunii Europene, contribuie la combaterea rasismului şi a xenofobiei", se conchide în răspunsul CE.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii