Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:29 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu a cerut Comisiei Europene sprijin pentru angajatii Nokia de la Jucu si ai Arcelor Mittal de la Galati

ro

25 Oct, 2011 22:44 1268 Marime text
Corina Cretu, vicepresedinte PSD, a solicitat, in sesiunea plenara a Parlamentului European, implicarea urgenta a Comisiei Europene pentru sprijinirea angajatilor Nokia de la Jucu si ai Arcelor Mittal de la combinatul din Galati.

In cadrul dezbaterii consacrate la Strasbourg valului de concedieri care afecteaza cele doua companii, europarlamentarul roman a cerut Comisiei Europene sa actioneze pentru a determina un tratament decent pentru personalul disponibilizat de Nokia si in vederea sprijinirii reconversiei sale profesionale.

"Relocarea Nokia din Romania lasa mii de oameni fara loc de munca si afecteaza grav economia nationala intr-un moment dificil. Din pacate, la capatul experientei de trei ani a Nokia in tara noastra, deviza companiei ar putea deveni "disconnecting people", asa cum propunea un ziar finlandez. Este evident ca a fost o investitie specifica lumii a treia, dupa cum se incearca si in cazul Rosia Montana, pentru demararea exploatarii aurifere pe baza de cianuri", a declarat Corina Cretu.

"Nokia a profitat din plin de facilitatile oferite cu larghete de autoritatile romane, beneficiind de cadourile fiscale fara sa isi indeplineasca toate obligatiile. Acum, a decis inchiderea portilor cu un cinism fara termen de comparatie. Daca sindicalistii de la Bochum au primit compensatii in valoare de 60 de salarii minime, angajatilor romani li se propun numai trei salarii compensatorii. Iar sansele lor de reintegrare profesionala sunt practic inexistente, in actualul context economic", a atras atentia europarlamentarul social-democrat.

Vicepresedintele PSD a avertizat, de asemenea, ca scaderea abrupta a tranzactiilor de pe piata otelului si a pretului acestuia este pe cale sa provoace noi restructurari in siderurgie. "Exista riscul ca, la zece ani de la privatizare, sa fie afectati cei aproape 9.000 de angajati romani ai combinatului Arcelor Mittal de la Galati. Este nevoie de o strategie comuna a tuturor palierelor decizionale pentru mentinerea capacitatilor productive si asigurarea unei protectii reale a intereselor lucratorilor", a evidentiat Corina Cretu, membru al Comisiei europarlamentare pentru Probleme Sociale si Ocuparea Fortei de Munca.

Corina Cretu a subliniat, in acest context, ca, in fata perspectivei amplificarii somajului, prioritatea Comisiei Europene trebuie sa fie mentinerea locurilor de munca, nu controalele privind tarifele la electricitate, care contribuie la pastrarea unitatilor productive. "Avem nevoie de o ordine corecta a prioritatilor, iar locurile de munca trebuie sa primeze asupra altor considerente privind acordurile de pe piata energetica", a declarat Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii