Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:54 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu a participat la Congresul Interparlamentar Transatlantic - 21.04.2009

ro

21 Apr, 2009 13:34 731 Marime text

Corina Creţu a participat la Congresul Interparlamentar Transatlantic

21 aprilie

Eurodeputata PSD Corina Creţu a participat, în perioada 17-19 aprilie, la cea de-a 66-a reuniune a Congresului Interparlamentar Transatlantic (CIT), care s-a desfasurat la Praga, cu participarea reprezentanţilor Parlamentului European şi ai Congresului Statelor Unite ale Americii.

In cadrul dezbaterilor, doamna Creţu, membră a Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Congresul SUA, a avut intervenţii pe câteva din temele importante de pe ordinea de zi. De asemenea, europarlamentarul român a solicitat, cu prilejul dialogului legislatorilor europeni şi americani cu şeful diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, includerea Republicii Moldova în Parteneriatul Estic, ce urmează a fi lansat la 7 mai între UE şi sase state ex-sovietice. Corina Creţu a subliniat, în acest context, importanţa sprijinirii orientării democratice a unei părţi semnificative a societăţii şi a spectrului politic din Moldova, precum şi necesitatea unei implicări mai hotărâte a UE în stoparea derapajelor dictatoriale şi a actiunilor agresive ale autorităţilor din această ţară.

Corina Creţu a pledat, şi cu ocazia acestei reuniuni, pentru renunţarea la obligativitatea vizelor SUA, încă impuse unei părţi a cetăţenilor Uniunii Europene, considerând că discriminarea ce persistă încă faţă de unele state noi membre ale Uniunii, cum este şi cazul României, afectează climatul de încredere şi colaborare reciprocă. In opinia europarlamentarului român, situaţia este cu atât mai nedreaptă, cu cât ţara noastră se numără printre cei mai activi aliaţi ai Statelor Unite în cadrul forţelor multinaţionale din zonele de conflict din lume.

Deputata europeană a remarcat, în cadrul Consiliului Economic Transatlantic, importanţa cooperării între UE şi SUA pentru combaterea efectelor crizei economice şi pentru reglementarea sistemului financiar internaţional.

Referitor la evoluţiile din regiunile tensionate ale planetei, pe care UE şi SUA sunt chemate să le gestioneze împreună, Corina Creţu a insistat asupra faptului că nici una dintre părţile interesate din Orientul Mijlociu nu trebuie să fie exclusă de la negocieri, dacă se doreşte o pace durabilă şi echitabilă într-o zonă în care istoria a demonstrat că soluţiile locale, de genul păcii dintre Israel şi Egipt, nu au deschis drumul unei soluţii generale. ”UE, care se află în faţa alegerilor pentru Parlamentul European, trebuie să se implice mai mult în acest proces după formarea noii Comisii Europene”, a declarat europarlamentarul român.

In cadrul dezbaterilor consacrate situaţiei din Afganistan, Corina Creţu a denunţat legea promulgată recent în această ţara, care permite tratamente degradante faţă de femei în familie şi în societate, remarcând că acest fapt ar trebui să ridice semne de întrebare asupra agendei occidentale în Afganistan. ”Dimensiunea militară este importantă, poate chiar determinantă. Dar trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva trebuie să întărim componenta civilă a acestei prezenţe. Nu este vorba doar de investiţiile în infrastructuri, foarte importante, ci de modernizarea societăţii afgane. Degeaba construim şcoli, dacă ele rămân goale, pentru că fetele sunt discriminate în societate şi nu li se permite accesul la educaţie”, a precizat doamna Creţu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii