Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Crețu cere Comisiei Europene adoptarea unor cote obligatorii pentru reprezentarea femeilor in structurile de conducere ale întreprinderilor europene

ro

27 Sep, 2012 16:21 1099 Marime text

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședintele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a cerut președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa respingă inițiativa a noua state membre de a bloca creșterea numărului de femei din cadrul structurilor de conducere ale întreprinderilor europene. In scrisoarea cosemnata cu Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialist, Corina Crețu si-a exprimat susținerea fata de inițiativa legislativa a Comisiei Europene de promovare a drepturilor femeilor.

"Ne străduim de aproape un deceniu sa impulsionam reprezentarea femeilor în structurile de conducere ale întreprinderilor. Parlamentul European a oferit întregul suport Comisiei in dialogul cu întreprinderile cotate la bursa, pentru a le determina să sporească în mod voluntar numărul femeilor din consiliile de administrație. În ciuda acestor apeluri, autoreglementarea nu a avut, până acum, rezultate satisfăcătoare. De aceea, suntem nevoiți sa apelam la constrângeri legislative", a declarat vicepreședintele socialist pentru egalitatea de gen.

Europarlamentarul Corina Crețu a subliniat importanta respectării egalității de gen in contextul socio-economic actual: "Femeile reprezintă doar 14% din numărul membrilor din structurile de conducere ale companiilor listate la bursă, iar diferența de remunerare în Europa este, în medie, de 16,4% între femei si bărbați, conform statisticilor. In contextul socio-economic actual, creșterea numărului de femei din structurile de conducere ar conduce la o intensificarea a competitivității, îmbunătățirea performantelor financiare ale companiilor, creștere economica și, nu in ultimul rând, respectarea drepturilor fundamentale ale omului."

Vicepreședintele Comisiei pentru Dezvoltare și-a exprimat, de asemenea, regretul privind poziția neconstructiva a unor state membre. "Exista tari membre precum Franța, Belgia, Italia, Olanda, Spania, dar și țări din afara Uniunii Europene, precum Norvegia și Islanda, care au înțeles importanța prezenței femeilor în consiliile de administrație. Cu toate acestea, ne confruntam astăzi cu obstacolele ridicate de Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Lituania, Malta, Țările de Jos, Suedia, Slovenia și Regatul Unit", a menționat Corina Crețu.

Europarlamentarul roman a cosemnat scrisoarea adresata președintelui Jose Manuel Barroso, împreuna cu președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Hannes Swoboda, președinta Organizației de Femei a Socialiștilor Europeni, Zita Gurmai, vicepreședinta grupului de lucru "Europa Cetățenilor", Sylvie Guillaume, si coordonatorul socialist din Comisia pentru drepturile femeilor si egalitatea de gen, Britta Thomsen.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii