Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu cere Comisiei Europene masuri pentru combaterea inegalitatilor dintre femei si barbati pe piata muncii

ro

16 Jan, 2013 20:00 686 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene o mai mare implicare in combaterea inegalitatilor dintre femei si barbati pe piata muncii. "In toate regiunile Uniunii Europene, ratele de angajare a femeilor sunt mai mici decat cele ale barbatilor", a atras atentia Corina Cretu in interpelarea adresata Comisiei Europene.

"Doar 62,2% din femei sunt angajate in UE, in comparatie cu 75% dintre barbati, cat este, de altfel, obiectivul propus prin programul Europa 2020 pentru incadrarea in munca a populatiei active. In Romania, numai jumatate dintre romance sunt prezente pe piata muncii, spre deosebire de barbati, dintre care aproape doua treimi sunt angajati. Sunt decalaje greu de recuperat fara o strategie coerenta, mai ales ca perspectivele la nivel european sunt nefavorabile", a subliniat vicepresedintele Grupului europarlamentar socialist.

Corina Cretu a pledat pentru masuri in vederea combaterii inegalitatilor de gen. "E nevoie de o campanie de contracarare a stereotipurilor care stau adesea la baza discriminarii femeilor. De asemenea, se impun actiuni concrete - de la combaterea preferintei pentru angajarea femeilor in locuri de munca vulnerabile, pana la reducerea impactului negativ al intreruperii cauzate de concediul de maternitate asupra carierei unei femei", a declarat europarlamentarul social-democrat.

Corina Cretu a precizat ca decalajele privind ponderea pe piata muncii sunt dublate de cele salariale. "Sectorul serviciilor sociale si de sanatate este printre putinele dominate in UE de femei, care reprezinta 78% din totalul angajatilor. Totusi, diferenta, in defavoarea femeilor, intre castigurile salariale ale acestora si cele ale barbatilor din acest sector este mai mare decat aceea inregistrata in ansamblul economiei europene", a exemplificat vicepresedintele PSD.

Corina Cretu a cerut, totodata, Comisiei Europene sa se implice mai mult in combaterea decalajelor existente intre regiunile UE in privinta ponderii femeilor pe piata muncii. "Daca in regiunile scandinave peste 80% din femei sunt angajate, in sudul si estul Uniunii sunt zone unde numai o treime din femei sunt salariate", a mentionat europarlamentarul roman.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii