Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:00 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu cere Comisiei Europene sa ajute urgent autoritatile romane si victimele inundatiilor prin Mecanismul UE de Protectie Civila

ro

14 Sep, 2013 17:15 989 Marime text
Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte PSD, a solicitat comisarului european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Reactie la Situatii de Criză, Kristalina Georgieva, sa raspunda prompt cererii Guvernului Romaniei de activare a Mecanismului de Protectie Civila. De asemenea, Corina Cretu a propus Comisiei Europene analizarea urgenta a modalitatilor de imbunatatire a capacitatii europene de gestionare a catastrofelor naturale. Vicepresedintele Socialistilor din Parlamentul European a pledat, in scrisoarea adresata comisarului Georgieva, pentru reformarea modalitatilor de interventie umanitara in interiorul Uniunii, in vederea evitarii unor situatii precum actuala imposibilitate de recurgere la Fondul European de Solidaritate din cauza blocajului bugetar la nivelul UE.
 
Corina Cretu a subliniat ca inundatiile grave care afecteaza, din nou, Romania, au ucis 9 oameni pana acum, au lovit peste 1400 de case, au determinat evacuarea a peste 1000 de persoane evacuate, iar avertizarile meteorologice plaseaza o zona mult mai extinsa, in estul tarii, sub atentionare de cod galben si portocaliu. Europarlamentarul social-democrat i-a cerut comisarului european pentru Ajutor Umanitar sa raspunda la fel de eficient ca si in 2010, cand si-a manifestat solidaritatea inclusiv deplasandu-se in Romania, pentru a constata la fata locului modul in care s-a raspuns calamitatii naturale.
 
"Propun lansarea unei dezbateri inter-sectoriale privind imbunatatirea capacitatii europene de gestionare a catastrofelor naturale. Inteleg ca exista rezervele unor state membre privind fondurile dedicate solidaritatii active intre statele membre in caz de dezastre naturale. Inteleg si ca exista diferente de temei juridic si modalitati diferite de finantare a instrumentelor de interventie. Dar cred ca solidaritatea cu semenii nostri in suferinta este mai importanta decat aceste obstacole de natura birocratic sau, pur si simplu, ca urmare a unui egoism national ce nu-si mai are locul in Europa Unita", a declarat Corina Cretu, atragand atentia ca Fondul European de Solidaritate nu este operational din cauza blocajului bugetar determinat de opozitia unor state membre fata de suplimentarea parghiilor acestui instrument de ajutor reciproc.
 
            Vicepresedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare a mentionat ca a solicitat, in iulie, Comisiei Europene o restructurare a Fondului de solidaritate dupa modelul bugetului pentru ajutor umanitar – disponibil pentru crizele umanitare din afara UE – astfel încât sumele sa poata fi alocate in regim de urgenta.
 
"In numele Comisiei, dl comisar Hahn a precizat ca actualul mod de finanțare a Fondului de solidaritate a fost confirmat în cadrul financiar pentru perioada 2014-2020 și ca nu exista intentia si posibilitatea alinierii Fondului de solidaritate cu instrumentele ajutorului umanitar, din cauza temeiului juridic diferit. In aceste conditii, singura cale de accelerare a platilor se regaseste in propunerea Comisiei pentru modificarea Regulamentului privind Fondul de solidaritate. Din pacate, frecventa si intensitatea dezastrelor si, implicit, nevoia sporita de asistenta, ne obliga la o coordonare si o eficienta sporite. Fiecare amenintare naturala ne evoca o serie de carente inca existente in gestiunea raspunsului la catastrofe. De aceea, in conditiile in care Europa este tot mai predispusa, in contextul schimbarilor climatice, la inundatii majore, consider ca se impune o reformare a modalitatilor de interventie umanitara", a subliniat Corina Cretu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii