Corina Cretu - "Conferinta ONU privind tarile cel mai putin dezvoltate trebuie urmata de actiuni concrete in urmatorii zece ani"
Corina Cretu - "Conferinta ONU privind tarile cel mai putin dezvoltate trebuie urmata de actiuni concrete in urmatoriiEuroparlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare, a reprezentat, in aceasta saptamana, la Istanbul, Grupul Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European la Conferința Organizatiei Natiunilor Unite privind țările slab dezvoltate.
"Discutiile s-au concentrat asupra evaluarii programului de actiune stabilit la precedenta conferinta de la Bruxelles din 2001 si a elaborarii unui nou plan de sprijin, in urmatorul deceniu, a celor mai sarace state ale planetei. Nu e vorba de o relatie de caritate, ci de investitii pentru a impulsiona relansarea economica si stabilitatea nu numai in aceste tari, multe din ele afectate de crize si conflicte, ci implicit si la nivel mondial, in conditiile in care evolutiile dintr-o regiune a globului au un impact tot mai vast, asa cum se intampla acum, spre exemplu, in nordul Africii", a subliniat Corina Cretu. Europarlamentarul roman a precizat ca dezbaterile au vizat posibilitatea mobilizarii de resurse suplimentare pentru a sustine grupul celor mai slab dezvoltate 48 de tari ale planetei si identificarea celor mai adecvate solutii pentru a raspunde principalelor provocari cu care se confrunta acestea - necesitatea cresterii capacitatii productive, a suplimentarii asistentei internationale pentru dezvoltare si a sporirii investitiilor straine directe, transferul de tehnologie, asigurarea securitatii alimentare, dezvoltarea comertului, schimbarile climatice si accesul la educatie si servicii medicale. "Aceste tari, in care venitul anual pe locuitor este mai mic de 745 de dolari, grupeaza peste o zecime din populatia lumii, dar nu atrag decat 2% din investitii si nu ating decat 1% din exportul global", a mentionat vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare.
Europarlamentarul roman a avut, la Istanbul, intalniri cu reprezentantii FMI si ai Bancii Mondiale, ai Uniunii Interparlamentare, ai societatii civile, precum si cu comisarul european pentru Dezvoltare, Andris Piebalgs. "Am abordat, in discutiile delegatiei europarlamentare cu FMI, problema absentei componentei sociale din programele Fondului si riscul adancirii crizelor deja existente in tarile sarace. In dialogul cu Ngozi Okonjo Iwela, director in cadrul Bancii Mondiale, punctul central l-a reprezentat coruptia din statele beneficiare ale asistentei pentru dezvoltare si posibilitatea instituirii unui mecanism eficace de evaluare si control. Nu in ultimul rand, am atras atentia secretarului general al Uniunii Interparlamentare, Anders Johnsson, asupra necesitatii sprijinirii parlamentelor din tarile slab dezvoltate, pentru o mai mare putere decizionala si, implicit, o consolidare a guvernarii democratice. De asemenea, in rundele de discutii avute cu comisarul Piebalgs am analizat posibilitatea identificarii unor noi solutii de finantare a ajutorului pentru dezvoltare si, totodata, am discutat problema subreprezentarii, la nivelul institutiilor globale, a Uniunii Europene, principalul donator international", a declarat Corina Cretu.
Desfasurata între 8 și 13 mai, conferinta ONU, care are loc o data la zece ani, a reunit sefi de stat si de guvern si parlamentari din intreaga lume, reprezentanti ai institutiilor internationale, ai societatii civile si mediului academic. Au participat la lucrari secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, presedintele si premierul Turciei, Abdullah Gül si Recep Tayyip Erdogan, presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, si cel afgan, Hamid Karzai, precum si numerosi lideri africani.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp