Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu "Emigrantii sunt tapi ispasitori in timpul crizei"

ro

09 Feb, 2011 23:12 920 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a subliniat azi, in cadrul Forumului Social Mondial, organizat la Dakar intre 6 si 11 februarie, ca se impune o trecere de la abordarea bazată pe "mai multa dezvoltare pentru mai puţina migratie" la "o mai bună gestionare a migraţiei pentru mai multa dezvoltare". In opinia eurodeputatului PSD, "emigraţia poate fi un puternic instrument de modernizare şi de dezvoltare a ţărilor de origine, dacă este controlată inteligent şi daca ţine cont de limitele şi de gradul de suportabilitate a societăţilor care primesc emigranţi".

In cadrul dezbaterii "Migratia - cheie pentru dezvoltarea globala?", Corina Cretu a atras atentia asupra principalelor legaturi dintre migratie si dezvoltare afirmand ca "migratia si dezvoltarea sunt doua fenomene interconectate ce se influenteaza reciproc, in multiple feluri. Pe de-o parte, actiunile focalizate pe dezvoltare pot ajuta la stabilirea si eliminarea cauzelor migatiei, iar pe de alta parte, migratia poate contribui in mod pozitiv la dezvoltare. Migraţia transformă în timp şi societăţile din care provin migranţii şi societăţile în care vin migranţii. Depinde de noi ca, prin politici adecvate, să folosim imigraţia şi emigraţia pentru aceasta dubla influenta în bine", a declarat vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare. Corina Cretu a avertizat ca "atunci când economiile ţărilor dezvoltate trec prin perioade de criză, însoţită de tăieri dramatice de cheltuieli publice, de şomaj de masă, noii veniţi sunt ţapi ispăşitori ideali. Mecanismele de integrare s-au gripat şi emigranţii au fost lăsaţi să se descurce, mai mult sau mai puţin singuri, într-o lume pe care nu o cunoşteau şi într-un sistem de valori complet diferit".

Corina Cretu a analizat, in interventia sa, principalele instrumente care alcătuiesc legăturile dintre migraţie şi dezvoltare - fluxurile umane si financiare - punand accentul pe probleme specifice, precum exportul de inteligenta, migratia circulara, transferul de fonduri catre tarile de origine si necesitatea dialogului cu diaspora. Referindu-se la exportul de specialisti, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a subliniat că "ar trebui să ne concentram pe atenuarea efectelor negative ale lipsei de resurse umane calificate în ţările de origine şi pe valorificarea informaţiilor şi abilităţilor dobândite în străinătate de către migranţi". Eurodeputatul roman a evidentiat, de asemenea, necesitatea identificarii de modalităţi pentru a transfera fonduri mai rapid, in mai mare siguranţă şi mai avantajos pentru beneficiari, mentionand ca acest lucru ar contribui la facilitarea investiţiilor productive în ţările în curs de dezvoltare. In cadrul dezbaterii, europarlamentarul Corina Cretu a mai atras atentia asupra importantei unui dialog mai strans cu diaspora, care poate contribui la democratizarea tarilor in curs de dezvoltare, si a punctat necesitatea atenţiei speciale ce trebuie acordata celor mai vulnerabile grupuri de imigranţi - femeile şi copiii.

Cea de-a zecea editie a Forumului Social Mondial reuneste, in aceasta saptamana, in capitala senegaleza, sefi de stat si lideri politici din intreaga lume, reprezentanti ai principalelor instituţii internaţionale, ai sindicatelor si societatii civile, ai mişcării de tineret si academicieni, pentru a analiza şi a propune alternative la aspectele negative ale procesului de globalizare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii