Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:56 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - "Este necesara implicarea UE in verificarea cheltuielilor din sistemul medical românesc"

ro

20 Dec, 2011 22:55 650 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a declarat ca implicarea insuficienta a Comisiei Europene in reducerea inegalităților în materie de sănătate intre tarile UE risca sa agraveze starea dezastruoasa a sistemului medical românesc, în special în mediul rural. Vicepresedintele PSD considera ca este necesara o mai mare implicare europeana, in special in evaluarea eficienței si corectitudinii cheltuielilor din sănătate.

"Incompetenta guvernamentala in administrarea serviciilor medicale si alocarea clientelara a banilor publici compromit indeplinirea obiectivului reducerii discrepanțelor între sistemele de sănătate din țările membre ale Uniunii Europene - obiectiv stabilit prin Platforma europeană de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale, parte integrantă a Strategiei Europa 2020", a subliniat Corina Cretu, in replica la raspunsul Comisiei Europene la intrebarea scrisa privind imbunătățirea accesului românilor din mediul rural la servicii medicale.

In răspunsul oferit de comisarul european pentru Sanatate, John Dalli, se mentioneaza ca acțiunea UE are drept scop să sprijine și să completeze acțiunile naționale pentru administrarea serviciilor de îngrijire medicală. In acest sens, fondurile structurale joacă un rol important, in România fiind alocate aproximativ 150 de milioane de euro pentru reabilitarea spitalelor județene și a unităților de tratament ambulatoriu în cadrul programului operațional regional. "În plus, activitățile în domeniul sănătății pot fi finanțate în cadrul altor programe operaționale pentru activități precum: echipament de urgență pentru spitale, crearea de întreprinderi mici și mijlocii în sectorul sănătății, formarea personalului, cercetarea și inovarea și tehnologia informației", se arata in raspunsul Comisiei Europene.

In interpelarea sa, europarlamentarul social-democrat a atras atentia asupra faptului ca, desi aproape jumătate din populația României trăiește in mediul rural, numai 9% dintre medici profesează în sate, 97% din aceștia fiind medici de familie. "Exodul de specialiști, salariile de mizerie, lipsa dotărilor necesare, fraudele de sute de milioane de euro din bugetul alocat sănătății, recunoscute oficial și nesancționate, erorile medicale nepedepsite și condiționarea actului medical de foloase materiale sunt câteva din elementele ce alcătuiesc o realitate dezolantă ce condamnă 10 milioane de români din mediul rural la inacces la servicii medicale decente", a precizat Corina Cretu in intrebarea catre Comisia Europeana.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii