Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:27 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu "Exista riscul folosirii Ciprului ca laborator pentru testarea suportabilitatii sociale a cetatenilor europeni"

ro

19 Mar, 2013 14:51 952 Marime text
Europarlamentarul Corina Cretu, Vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a cerut Comisiei Europene sa ia toate masurile necesare pentru respectarea drepturilor deponentilor europeni si pentru evitarea riscului de contagiune a taxei pe depozitele bancare. "Exista pericolul deschiderii unei cutii a Pandorei, daca exceptia cipriota se va transforma in regula, mai ales in tarile grav indatorate. Guvernele si institutiile internationale vor fi tot mai tentate sa recurga la aceasta metoda brutala, dar sigura, de a obtine bani in situatii critice, dupa ce au amputat orice forma de venit. Exista, insa, un prag de suportabilitate sociala si pericolul unor consecinte negative pentru economia europeana, de la o criza de incredere fata de sistemul bancar si tensiuni pe pietele financiare, la descurajarea investitorilor si deprecierea monedei euro", a declarat Corina Cretu, in interpelarea adresata Comisiei Europene.

"Lipsa de vointa pentru asanarea sistemului bancar si criza de solutii a guvernelor conservatoare pentru relansarea economiei condamna UE la o prabusire tot mai dureroasa in spirala austeritatii, iar sansele de revenire sunt tot mai firave si indepartate", a atras atentia europarlamentarul PSD.

Corina Cretu a criticat intentia taxarii depozitelor mai mici de 100.000 de euro, avertizand ca o astfel de masura i-ar sanctiona intr-o maniera injusta pe micii deponenti, reprezentand majoritatea populatiei cipriote. Vicepresedintele socialist a solicitat Comisiei Europene sa evite, in viitor, precipitari similare, care produc panica in randul cetatenilor, anuland eforturile din ultimii ani pentru asigurarea increderii privind garantarea depozitelor de pana la 100.000 euro. "Comisia are obligatia sa actioneze pentru ca haiducia bancara sa nu-i afecteze pe micii deponenti si sa nu fie generalizata ca masura anti-criza in UE. Exista temeri serioase referitoare la folosirea Ciprului ca laborator pentru testarea suportabilitatii sociale si a reactiei investitorilor", a subliniat Corina Cretu.

Europarlamentarul PSD a precizat ca, deja, se fac calcule in Europa privind efectele unei masuri similare. "In Belgia, de exemplu, se estimeaza ca o taxa unica de 8% pe depozitele bancare ar furniza statului 30 de miliarde de euro", a mentionat Corina Cretu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii