Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu "Pedepsirea violentelor sexuale si implicarea femeilor in procesul de pace sunt conditii esentiale ale imbunatatirii situatiei femeii in tarile afectate de razboi"

ro

14 Sep, 2011 17:59 804 Marime text

Corina Cretu, vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a fost desemnata raportor al Grupului Socialistilor si Democratilor Europeni pentru rezolutia referitoare la situatia femeilor in situatii de conflict armat.

"Obiectivele principale ale raportului sunt cresterea gradului de participare a femeilor in procesul decizional si consolidarea protectiei femeilor afectate de conflicte", a declarat Corina Cretu. Europarlamentarul social-democrat a precizat ca una dintre principalele recomandari formulate in acest raport este creareain cadrul Serviciului European de Actiune Externa a postului de Reprezentant special al UE pentru femei, pace si securitate.

"Desi femeile sunt minoritare in randul combatantilor, ele constituie majoritatea victimele razboaielor, in conditiile in care, in conflictele armate contemporane, circa 90% din victime sunt civili. In societatile devastate de razboaie, femeile cad adesea victime violului, utilizat ca arma de razboi, si exploatarii sexuale, ca o cale extrema de a supravietui. Ulterior, sarcinile nedorite, bolile cu transmitere sexuala si stigmatul social le marcheaza intreaga existenta", a atras atentia Corina Cretu. Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a precizat ca e necesara o actiune mai ferma si mai eficienta a comunitatii internationale pentru pedepsirea vinovatilor, impunitatea favorizand incalcarile repetate si brutale ale femeilor din tarile in conflict.

"In ceea ce priveste negocierile de pace, femeile reprezinta sub 8% din participanti si mai putin de 3% din semnatarii acordurilor incheiate. Acest gen de excludere determina o abordare necorespunzatoare a problemelor si drepturilor femeilor, discriminarea pe criterii de gen agravand situatia femeilor in timpul razboaielor si in perioada post-conflict", a subliniat Corina Cretu.

Raportulreferitor la situatia femeilor in razboi este realizat de Comisiapentru drepturile femeii si egalitatea de gen din cadrul Parlamentului European, raportoare fiind europarlamentarul liberal Norica Nicolai. Comisia pentru Dezvoltare din cadrul Parlamentului European este responsabilapentru opinia privind acest raport.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii