Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:19 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - Pentru implicarea autoritatilor locale si a societatii civile in politica UE pentru dezvoltare

ro

25 Jan, 2013 12:40 1114 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu - Raportor al Parlamentului European privind "Autoritatile locale si societatea civila: angajamentele Europei in sustinerea dezvoltarii durabile" - a organizat, in aceasta saptamana, la Bruxelles, consultari cu reprezentantii autoritatilor locale si ai societatii civile.

"Raportul vizeaza implicarea mai mare a acestor structuri in sustinerea dezvoltarii durabile. Este esentiala cooperarea intre acesti actori, pentru a raspunde necesitatilor populatiei in situatii de criza si post-conflict. Autoritatile locale reprezinta nivelul de guvernanta cel mai apropiat de cetatean, iar rolul lor este vital in mediere si pentru corelarea nevoilor populatiei cu solutiile favorabile dezvoltarii", a evidentiat Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European.

In cadrul consultarilor premergatoare redactarii raportului, europarlamentarul roman a pledat pentru conceperea unei strategii clare a Uniunii Europene, vizand impulsionarea rolului autoritatilor locale si al societatii civile in statele in curs de dezvoltare si in tarile cele mai putin dezvoltate ale lumii. "Este necesara garantarea drepturilor fundamentale, precum libertatea de exprimare si de asociere, care sa permita un dialog structurat multi-sectorial", a precizat Corina Cretu.

Vicepresedintele PSD a mentionat, de asemenea, ca Uniunea Europeana trebuie sa contribuie la formarea actorilor din domeniul dezvoltarii in regiunile defavorizate ale lumii. "In cadrul politicii de dezvoltare, UE trebuie sa contribuie prin programe de formare si schimb de experienta. E nevoie de sprijin pentru initiativele de cooperare intre regiunile europene dezvoltate si cele din statele cele mai putin dezvoltate sau in curs de dezvoltare. Parlamentul European militeaza in negocierea cu Consiliul UE pentru diminuarea numarului statelor propuse pentru suspendarea finantarii bilaterale pentru dezvoltare", a subliniat Corina Cretu.

Vicepresedintele Grupului Socialist a mentionat ca raportul va contribui la consolidarea implicarii autoritatilor locale si a societatii civile in agenda privind dezvoltarea dupa anul 2015 - data limita stabilita de cele 191 de tari semnatare ale Declaratiei Mileniului in anul 2000, avand drept scop eradicarea saraciei, respectarea egalitatii de gen si asigurarea cresterii economice durabile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii