Corina Cretu - Pentru un angajament mai ferm al UE in combaterea casatoriei fortate a minorilor
Corina Cretu - Pentru un angajament mai ferm al UE in combaterea casatoriei fortate a minorilorEuroparlamentarul Corina Cretu, Vicepresedintele pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European, a solicitat o implicare mai ferma din partea UE in combaterea casatoriilor precoce si fortate. "Acest fenomen incalca drepturile fundamentale ale fetelor, atat in tari ale Uniunii, cat mai ales in tarile cele mai slab dezvoltate ale lumii, beneficiare ale ajutorului european pentru dezvoltare", aatras atentiaCorina Cretu.
In replica la raspunsul primit din partea Inaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, la interpelarea pe aceasta tema, Corina Cretu a criticat caracterul mai degraba simbolic al actiunilor UE pentru combaterea violentei si abuzurilor impotriva femeilor. "Angajamentul Uniunii Europene pentru promovarea egalitatii de sanse intre femei si barbati trebuie sa fie mult mai consistent, inclusiv in cazul combaterii casatoriilor fortate care-i afecteaza pe copii. Sunt laudabile campania de informare din acest an pentru prevenirea fenomenului si dialogul pentru cadre legislative nationale adecvate, dar cred ca e nevoie un efort suplimentar, pentru eficientizarea raspunsului UE la abuzurile impotriva fetelor", adeclarat Corina Cretu. Vicepresedintele Grupului europarlamentar socialist a precizat ca este elocvent pentru ineficienta birocratiei europene proiectul comun UE-UNICEF, despre care se mentioneaza in raspunsul Comisiei Europene si care s-a finalizat dupa trei ani de eforturi pentru a intelege factorii determinanti ai casatoriilor fortate ale minorilor din trei state ale Indiei.
"Institutiile europene trebuie sa fie mai active, in interiorul si in afara UE, in combaterea practicilor traditionale care incalca drepturile omului si in eradicarea conditiilor social-economice care favorizeaza casatoriile fortate. Parteneriatele externe ale Uniunii trebuie sa aiba mai mult in vedere conditia respectarii de catre autoritatile tarilor beneficiare ale ajutorului pentru dezvoltare a drepturilor elementare ale fetelor la copilarie, educatie, dezvoltare profesionala si protectie in fata violentei domestice", a subliniat Corina Cretu.
Conform intrebarii cu solicitare de raspuns scris pe care europarlamentarul roman a adresat-o Comisiei Europene, una din trei fete din tarile in curs de dezvoltare este deja casatorita la varsta de 18 ani, iar in unele state africane mai mult de jumatate din totalul casatoriilor sunt casatorii fortate la varste fragede. In Europa, fenomenul afecteaza in special comunitatea romilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp