Corina Cretu - Politica externa - "Este esential ca Romania sa isi promoveze interesele jucând după reguli, nu încălcându-le"
Corina Cretu - Politica externa - "Este esential ca Romania sa isi promoveze interesele jucând după reguli, nuEuroparlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, considera ca declaratia ministrului Teodor Baconschi privitoare la milionul de voturi pe care l-ar aduce pentru PDL - dacă se aprobă Legea votului prin corespondenţă pentru românii din afara graniţelor - reprezinta doar o parte a problemei generate de activitatea sefului diplomatiei romanesti. "Dacă printr-o minune, moţiunea USL impotriva actualului ministru de externe este aprobată de Senat, aceasta nu va însemna decât că acolo s-a schimbat majoritatea. Schimbarea politicii externe mai are insa de aşteptat", apreciaza Corina Cretu, acuzand erorile diplomatiei romanesti din ultimii ani.
"Această declaraţie a d-lui Baconschi, care ascunde o mentalitate şi un mod de a gândi ce nu rimează în niciun fel cu democraţia şi cu atribuţiile sale oficiale, este motivul care a stat la baza motiunii USL ce se dezbate azi in Senat. Dar este doar o parte a unui complex de esecuri si gafe care afecteaza grav interesul national", a declarat europarlamentarul Corina Cretu, amintind insuccesul aderării la timp la Spaţiul Schengen si proasta gestionare a relaţiilor României cu Franţa şi Germania, in ciuda faptului ca Teodor Baconschi a fost ambasadorul României la Paris chiar în perioada în care se contura poziţia Franţei în legătură cu aderarea României la Spaţiul Schengen şi ar fi putut calma unele temeri printr-un dialog susţinut cu partea franceză. "Din păcate pentru România, era ocupat cu lucruri mai importante, cum ar fi organizarea votului pentru alegerile prezidenţiale", a mentionat vicepresedintele PSD. Corina Cretu critica, in acest context, faptul ca Romania nu are inca o poziţie coerentă faţă de obiecţiile Franţei si incapacitatea diplomatiei romanesti de a apara drepturile romanilor in UE, in special cel la libera circulatie.
"Din pacate, nu avem o politică europeană în cadrul politicii noastre externe, aşa anemică şi lipsită de orizont cum este ea. Dar nu este singura lipsă a ei. Nu avem o politică privitoare la relaţiile cu Federaţia Rusă, iar graba cu care a fost anunţata instalarea unor componente ale sistemului american de apărare anti-rachetă pe teritoriul României este o dovadă de improvizaţie în materie de politică externă si o decizie strict de uz intern, legată, atunci, de luptele pentru putere din sânul PDL. Anunţul prematur a complicat discuţiile NATO cu Federaţia Rusă privind construirea unui astfel de sistem la nivelul continentului european şi modalitatea prin care partea rusă poate fi asociată lui. Tot efortul NATO de a convinge Rusia că scutul nu este îndreptat împotriva ei a fost anulat de declaratii pripite de la Bucuresti", a precizat Corina Cretu, subliniind ca factorii de decizie din politica externa romaneasca inca nu au invatat sa coopereze cu partenerii din organizatiile internationale.
"Nimeni nu ne va reproşa public aceste lucruri. Dar cei afectaţi de proasta noastră politică externă vor avea grijă să ne penalizeze atunci când România va avea cel mai mult nevoie de sprijinul lor", a atras atentia vicepresedintele PSD. Corina Cretu considera ca este esential ca Romania sa isi promoveze interesele jucând după reguli, nu încălcându-le. "Nu pledez pentru o politică externă aflată la remorca unor mai mari sau mai mici puteri, ci pentru o politică externă activă, inovativă, care să plece de la interesele ansamblului, adică ale UE şi ale NATO, şi care să adauge valoare acestor politici comune", a conchis Corina Cretu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp