Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:55 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu Respingerea bugetului UE in Parlamentul European - o speranta pentru cetatenii europeni

ro

13 Mar, 2013 19:50 1246 Marime text
Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a declarat ca respingerea, azi, de catre Parlamentul European a propunerii Consiliului privind bugetul Uniunii reflecta nemultumirea tuturor curentelor politice democratice din UE fata de aceasta varianta de buget pentru urmatorii sapte ani. "Votul masiv al principalelor grupuri europarlamentare da startul negocierilor inter-institutionale privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020. Este un semnal ferm ca Parlamentul European e decis sa obtina, conform prerogativelor ce-i revin prin Tratatul de la Lisabona, o varianta imbunatatita de buget, care sa raspunda asteptarilor cetatenilor europeni", a subliniat Corina Cretu.

"Nu putem accepta un buget de austeritate pentru urmatorii sapte ani, strain de problemele cetatenilor, ci avem nevoie de un cadru financiar care sa stimuleze cresterea economica si crearea de locuri de munca. Bugetul UE trebuie sa faca posibila indeplinirea Strategiei Europa 2020. Sunt necesare investitii pentru a permite depasirea crizei si redresarea economiei, combaterea somajului si a saraciei, promovarea incluziunii sociale, stimularea cercetarii si consolidarea infrastructurii", a declarat Corina Cretu.

Vicepresedintele PSD a precizat ca rezolutia votata azi condamna lipsa de transparenta care a caracterizat procesul in urma caruia Consiliul European a ajuns la acest acord politic, in special in ceea ce priveste alocarile nationale in cadrul politicilor de coeziune si a celei agricole. De asemenea, rezolutia exprima opozitia energica fata de un buget care poate duce UE spre un deficit structural, ceea ce contravine Tratatului UE.

"Va trebui ca viitorul Parlament European si viitoarea Comisie sa poata reconfirma prioritatile bugetare ale Uniunii, dupa ce isi preiau anul viitor mandatele. E vorba de legitimitatea democratica a deciziei privind bugetul, dar si de utilitatea practica a revizuirii sale, in conditiile in care e stabilit pentru un interval mare de timp. Nu in ultimul rand, consideram, in Parlamentul European, ca se impune o reforma a resurselor proprii ale UE, iar in aceasta privinta dorim initierea unei foi de parcurs pentru cresterea resurselor. Veniturile din aplicarea taxei pe tranzactiile financiare pot reprezenta o baza de pornire", a subliniat europarlamentarul social-democrat.

Corina Cretu a precizat ca daca nu se ajunge la un acord intre Parlamentul si Consiliul European, toate plafoanele bugetare corespunzatoare anului in curs se prelungesc pana la adoptarea noului buget.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii