Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:23 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Creţu ”România aparţine lumii a treia, din punctul de vedere al nerespectării drepturilor femeilor”

ro

15 Jul, 2011 16:11 777 Marime text

Corina Creţu: ”România aparţine lumii a treia, din punctul de vedere al nerespectării drepturilor femeilor”

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, acuză lipsa totală de preocupare a autorităţilor române pentru îmbunătăţirea condiţiei femeilor. ”Societatea românească este, în continuare, mai apropiată de ţările subdezvoltate decât de statele occidentale, din cauza lentorii progreselor şi a mentalităţii misogine. Din punctul de vedere al respectării drepturilor femeilor, România aparţine lumii a treia”, a declarat Corina Creţu. Europarlamentarul român a participat, ieri, în calitate de membră a Delegaţiei Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, la lansarea, la sediul ONU din New York, a Raportului UN Women privind progresele în îmbunătăţirea situaţiei femeilor în lume.
”E revoltător că numai unu din zece parlamentari români este femeie, că o persoană de sex feminin câştigă în medie 75% din salariul unui bărbat, că rata mortalităţii maternale rămâne foarte ridicată şi că unu din cinci români consideră că e justificabil ca un bărbat să-şi bată soţia. Dar şi mai revoltător decât această imagine creionată societăţii româneşti de raportul agenţiei ONU pentru femei este faptul că, în loc de progrese, asistăm la o degradare a situaţiei femeilor, pe fondul recesiunii, pierderii locurilor de muncă, sărăciei în creştere, abandonului şcolar tot mai mare, degradării serviciilor medicale şi lipsei de protecţie din partea statului”, a subliniat Corina Creţu.

Agenţia Organizaţiei Natiunilor Unite pentru egalitatea de şanse între sexe şi emanciparea femeilor, creată anul trecut şi condusă de fostul preşedinte chilian Michelle Bachelet, a făcut public primul său raport, consacrat în special accesului femeilor la justiţie. ”Raportul evidenţiază barierele practice impuse femeilor, inclusiv în ţări ale căror legislaţii garantează drepturile femeilor. E nevoie de progrese concrete, altfel aceste drepturi rămân literă moartă. Pe de altă parte, există agresiuni grave neincriminate explicit, cum este cazul violului în cadrul căsătoriei, nepedepsit în 127 de ţări. De asemenea, peste 600 de milioane de femei trăiesc în ţări în care violenţa domestică nu este o infracţiune, iar peste jumătate din femeile care lucrează în lume se află într-o postură vulnerabilă la locul de muncă”, a atras atenţia Corina Creţu. Deputatul european a precizat că femeile se confruntă, conform raportului ONU, cu dificultăţi majore de a avea acces la justiţie, inclusiv din cauza mentalităţilor locale, care stigmatizează victima, dacă este femeie, în raport cu făptuitorul de sex masculin.

Violul ca armă de război, restricţiile severe aplicate de 61 de ţări pentru avort, faptul că în 50 de state vârsta legală pentru căsătoria femeilor este mai mică decât a bărbaţilor, ponderea de două treimi a femeilor între analfabeţii planetei, lentoarea cu care este introdusă în legislaţiile electorale cota minimă obligatorie de reprezentare a femeilor în parlament şi discriminarea femeilor în ceea ce priveşte dreptul de proprietate – sunt, de asemenea, câteva din aspectele negative reliefate de raportul UN Women, care propune strategii pentru combaterea discriminării şi inegalităţilor în perspectiva anului 2015, data-ţintă pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii