Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:40 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu solicita masuri concrete pentru contracararea discriminarii romilor - 10.03.2009

ro

10 Mar, 2009 19:10 708 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

Corina Creţu solicită măsuri concrete pentru contracararea discriminării romilor  

Strasbourg, 10 martie

Eurodeputata PSD Corina Creţu a depus, luni, o declaraţie scrisă aferentă dezbaterii, în plenul Parlamentului European, a raportului Kovacs privind situaţia socială a romilor şi ameliorarea accesului lor la piaţa de muncă europeană. Doamna Creţu a solicitat măsuri concrete pentru contracararea discriminării romilor şi elaborarea unei strategii europene pentru integrarea socială, economică şi culturală a acestora în societăţile în care trăiesc.

Eurodeputata a depus anterior o serie de amendamente la raportul Kovacs, adoptate de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi chestiuni sociale a PE (EMPL), a cărei membră este doamna Creţu.

"Deteriorarea rapidă şi gravă a relaţiilor interetnice într-unul din statele fondatoare ale Uniunii Europene, Italia, trebuie să fie un semnal de alarmă cu privire la modul în care problema neintegrării romilor poate degenera într-o criză extrem de greu de controlat, chiar şi într-o democraţie cu tradiţie. Moştenim din istorie această bombă (a neintegrării n.red.) socială, etnică şi rasială, care poate exploda cu consecinţe imprevizibile, dacă nu vom identifica în cel mai scurt timp cele mai eficiente modalităţi pentru a sprijini integrarea acestei minorităţi, cea mai numeroasă din Europa şi lipsită de un stat propriu", se arată în declaraţia scrisă. 

"Sper că, în urma presiunilor europarlamentare, Comisia Europeană va prelua iniţiativa unei strategii comune şi va stabili o colaborare cu guvernele statelor membre pentru rezolvarea complexelor probleme transnaţionale ale romilor. Sărăcia şi lipsa de şanse, analfabetismul şi abandonul şcolar, prejudecăţile discriminatorii şi munca la negru sunt realităţi dramatice, pentru care nu sunt soluţii ghetoizarea şi măsurile excesive, aşa cum propun unii extremişti ce speculează populist problemele existente. Dimpotrivă, acestea potenţează tensiunile deja existente şi agravează falia dintre cetăţenii Uniunii Europene", conchide deputata europeană.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii