Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:45 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Crețu - Sper că SUA şi UE vor găsi cea mai bună abordare a unei tendințe îngrijorătoare - apelul la măsuri protecționiste, ca soluție anti-criză.

ro

17 Nov, 2011 17:13 677 Marime text

Europarlamentarul Corina Crețu, Vice-președintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, și-a exprimat, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, îngrijorarea față de apelul la măsuri protecționiste, ca soluție anti-criză, tot mai des aplicat de către state.

În cadrul dezbaterii consacrate Summitului UE-SUA din 28 noiembrie 2011, Corina Crețu a declarat: "Ar fi ne-realist să spunem că relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite nu au fost marcate de actuala criză economică. Avem, în privința multor aspecte ale crizei, poziții diferite, pentru că ea nu se manifestă la fel în cele două zone. De aici şi soluțiile diferite pe care le iau în considerare SUA şi UE. Sper sincer că aceste diferențe, firești, nu se vor adânci şi nu vor deveni un obstacol în calea bunelor noastre relații. Sper şi că SUA şi UE vor găsi cea mai bună abordare a unei tendinţe îngrijorătoare: apelul la măsuri protecţioniste, ca soluţie anti-criză."

Vice-președintele PSD a subliniat importanţa extinderii acestor relații: "Ar fi neproductiv să reducem relaţiile trans-atlantice la dimensiunea lor economică. Atât UE, cât şi SUA sunt angajate în gestionarea unor procese precum globalizarea şi dezvoltarea durabilă, combaterea efectelor schimbărilor climaterice, păstrarea stabilităţii globale, democratizarea. Trebuie să sprijinim dezvoltarea unor democraţii libere şi deschise, care să promoveze pacea şi stabilitatea, în special în Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Trebuie să facem eforturi mai substanţiale pentru a găsi, în sfârşit, o soluţie durabilă problemei palestiniene. De asemenea trebuie să cooperăm mai strâns în ceea ce priveşte soluţionarea dosarului nuclear iranian, şi pentru schimbarea radicală a situaţiei drepturilor omului în această ţară, dar şi în Siria."

Corina Crețu a precizat că sunt necesare eforturi coordonate pentru a continua asistenţa financiară în statele mai puțin dezvoltate."Consider urgente eforturi coordonate pentru asigurarea fondurilor necesare continuării programelor în curs în ţări foarte sărace din Africa şi din America Centrală, în special. Au rămas doar cinci ani pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare ale Mileniului, şi rezultatele de până acum nu lasă loc de mult optimism. Dialogul UE-SUA pe această temă devine esenţial", a declarat Vice-președintele PSD.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii