Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:22 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Creţu ”UE şi SUA nu se pot salva decât împreună, altfel riscă prăbuşirea comună”

ro

14 Jul, 2011 16:56 754 Marime text
Corina Creţu: ”UE şi SUA nu se pot salva decât împreună, altfel riscă prăbuşirea comună”
 
Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare, a declarat – în urma dezbaterilor de la Washington şi New York la care a participat Delegaţia Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European – că revitalizarea parteneriatului transatlantic este o prioritate comună şi stringentă a Socialiştilor europeni şi a Democraţilor americani, fiind singura cale pentru depăşirea impasului economic şi social cu care se confruntă UE şi SUA.
 
”E momentul să ne amintim nu doar că SUA şi UE sunt proiecte bazate pe solidaritate, ci şi faptul că relaţia transatlantică are la bază un parteneriat care trebuie resuscitat pentru a răspunde eficient provocărilor comune”, a subliniat europarlamentarul PSD, în urma dezbaterilor cu preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, fostul secretar de stat american Colin Powell, conducerea FMI şi oficiali americani. Dezbaterile s-au concentrat asupra tendinţelor globale care influenţează SUA şi UE în domenii esenţiale, cât şi asupra potenţialului de gestionare mai eficientă a acestora pe fondul interdependenţelor transatlantice. 
 
Corina Creţu a precizat că planul de acţiune comună dintre Parlamentul European şi Congresul american trebuie să reprezinte un semnal al hotărârii oamenilor politici de pe cele două maluri ale Atlanticului de a depăşi ezitările şi egoismele ce împiedică adoptarea unor decizii urgente şi energice. ”Din păcate, criza datoriei interne şi blocajul politic evidenţiază că asemănările dintre problemele ce afectează UE şi SUA sunt, ca niciodată în ultimele decenii, mult mai puternice decât deosebirile. Spectrul noii crize ne obligă să depăşim ceea ce premierul grec George Papandreou numeste cacofonia care înlocuieşte agenda comună şi creează panică. Este valabil atât în cazul Uniunii Europene, cât şi al Statelor Unite. Opoziţia neconstructivă a Republicanilor americani, respectiv incapacitatea autorităţilor europene de a se pune de acord asupra măsurilor necesare în cazul Greciei ameninţă să sporeasca neîncrederea în capacitatea Washingtonului şi Bruxellesului de a gestiona crizele interne şi de a stimula potenţialul economiei transatlantice de a deveni competitivă în contextul actualelor dificultăţi”, a declarat deputatul european.
 
Corina Cretu consideră, de asemenea, că, la nivelul UE, se impun măsuri ferme şi coordonate, în condiţiile în care politicile falimentare ale dreptei europene au permis riscul ca viitorul monedei unice să fie decis de eficienţa atacurilor speculative asupra Italiei şi Spaniei.
 
”Cetăţenii europeni vor fi cei chemaţi să plătească pentru salvarea euro, aşa cum tot ei au achitat şi dureroasa notă de plată a salvării sistemului bancar. Dacă europenii trebuie să rămână fără locuri de muncă şi să trăiască mai rău şi pentru salvarea euro, e cazul să ne întrebăm cât vor mai dispuşi cetăţenii să accepte sacrificiile”, a avertizat Corina Creţu, amintind că uniunea monetară e doar o componentă a proiectului european, care e bazat, în primul rând, pe solidaritate.  
 
În perioada 10-15 iulie, Corina Creţu a participat, în calitate de membră a delegaţiei europarlamentarilor socialişti, la Conferinţa pentru Dialogul Transatlantic şi la dezbateri cu congresmeni americani, reprezentanţi ai Departamentului de Stat, ai Băncii Mondiale şi FMI, privind cooperarea UE-SUA în domeniul politic, cel economic şi pentru dezvoltare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii