Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu "UE trebuie sa joace un rol mai activ de mediator in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului, intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare"

ro

13 Sep, 2011 15:03 830 Marime text

Corina Cretu: "UE trebuie sa joace un rol mai activ de mediator in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului, intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare"

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a pledat, ieri, in sesiunea plenara de la Strasbourg, pentru un rol mai activ al UE de mediere intre pozitiile membrilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
"Consider ca avem nevoie de o pozitie stimulativa referitoare la Agenda de dezvoltare de la Doha - proces care reprezinta, pana acum, doar o incercare de a situa, la nivel global, procesul de dezvoltare in centrul sistemului comercial multilateral", a declarat Corina Cretu. Europarlamentarul roman a solicitat, in interventia sa, ca tarile dezvoltate sa ia mai mult in considerare nevoile si dezechilibrele din statele in curs de dezvoltare si sa le asigure acestora un tratament special si diferentiat, in conformitate cu acordurile anterioare, inclusiv o derogare privind serviciile si un mecanism diferit de monitorizare.
"Se impun noi investitii pentru a impulsiona relansarea economica si stabilitatea tarilor in curs de dezvoltare, multe din ele afectate de crize interne si conflicte dezastruoase. De aceea, solicit Comisiei Europene sa sustina in continuare indeplinirea obiectivelor ambiţioase prevazute in Declaraţia de la Doha din 2001", a precizat vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare.

Corina Cretu a subliniat ca, in perspectiva celei de-a opta reuniuni a OMC de la Geneva, trebuie identificate cele mai adecvate solutii pentru a raspunde principalelor provocari cu care se confrunta aceste state, astfel incat comertul sa stimuleze dezvoltarea durabila. "In special in privinta restrictiilor asupra exporturilor de resurse naturale e necesara o reglementare cuprinzatoare la nivelul normelor comerciale internationale", a atras atentia europarlamentarul roman.

Corina Cretu a avertizat, de asemenea, asupra impactului economiilor emergente, declarand ca acestea trebuie sa isi asume responsabilitatea ce le revine ca actori semnificativi la nivel global si sa isi raporteze concesiile la nivelul propriu de dezvoltare si de competitivitate sectoriala.

"Schimbarile din ultimul deceniu, stimulate si influentate de criza economica, pot avea efecte negative asupra Rundei Doha, care trebuie adaptata intr-o maniera mai dinamica la noile circumstante globale. Insecuritatea alimentara, provocata de cresterile masive de preturi si de schimbarile climatice, este unul din elementele esentiale care trebuie avute in vedere in acest sens.  La randul lor, subventiile au adesea efecte negative, care impun gasirea unor remedii care sa nu afecteze echilibrele economice din si dintre aceste state", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii