Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sârbu a prezentat în Comisia de Mediu un proiect de aviz privind protejarea unei specii amenințate

ro

13 Sep, 2011 22:48 858 Marime text
Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, vicepreședinte al Intergrupului PE pentru Protejarea Animalelor, a prezentat luni în Comisia de Mediu a Parlamentului European un proiect de aviz pe marginea strategiei UE de protejare a stocurilor de ton roşu din Atlantic si Mediterana, o specie decimată în ultimii ani de pescuitul excesiv.

Analizând propunerea legislativă care privește transpunerea în legislație comunitară a acordului internațional de protejare a acestei specii, eurodeputata a solicitat îmbunătățirea acesteia, prin precizări mult mai precise si termeni mult mai fermi. In propriul proiect de aviz, eurodeputata a introdus o serie de elemente care consolidează propunerea legislativă a Comisiei Europene și o corelează cu alte reglementări europene, precum "Strategia pentru mediul marin".

"Refacerea stocurilor de ton roșu din Atlantic si Mediterana este o problemă de mediu - fiindcă vorbim despre o specie amenințata - însa în același timp este o problema de securitate alimentara si chiar una care privește alimentația sănătoasa. Pescuitul excesiv, regulile slabe sau nerespectate au dus la situația cu care ne confruntam astăzi, in care o specie se apropie de dispariție sub ochii noștri, din cauza abuzurilor comise chiar de state UE. Este, înainte de orice, un exemplu de practică dezastruoasa, pe care trebuie sa o corectam prin legi mai ferme", afirma eurodeputata.

Comisia Internațională pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), la care UE este parte contractantă (PCC), a convenit asupra unei noi recomandări în cadrul reuniunii sale anuale din 2010. Recomandarea 10-04 urmărește sporirea măsurilor care vizează protejarea tonului roșu prin modificarea planului multianual de refacere a stocurilor convenit anterior. Modificările includ o reducere a capturii totale admisibile și o consolidare a măsurilor de control aplicate la implementarea planului de refacere a stocurilor. Scopul propunerii Comisiei este de a transpune această nouă recomandare ICCAT în legislația UE.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii