Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sârbu cere statelor UE sa mentina programul de ajutoare alimentare si dupa 2013

ro

15 Feb, 2012 20:30 1039 Marime text
Daciana Sârbu a solicitat ieri statelor membre UE sa mentina si după 2013 finanțarea programului prin care se distribuie ajutoare alimentare pentru persoanele defavorizate. Declarația a fost făcuta în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European de la Strasbourg cu privire la bugetul si forma acestui program, eurodeputata PSD fiind raportor al grupului socialist din PE în acest dosar.

"Vreau sa îmi exprim îngrijorarea fata de declarațiile Germaniei si Franței legate de eliminarea acestui program după 2013. Intr-o perioada dificila, de criza economica profunda, avem o datorie uriașa fata de categoriile cele mai vulnerabile de cetățeni; așa cum statele sunt datoare sa-i ajute pe cei care nu se pot ajuta singuri, la fel si Uniunea Europeana trebuie sa arate ca solidaritatea nu este doar un principiu pe hârtie. Avem șansa de a demonstra, atunci când oamenilor le e cu adevărat greu, ca le suntem alături", a afirmat Daciana Sârbu în plenul PE.

"Consider obligatoriepăstrarea acestui program cu finanțare din bugetul Politicii Agricole Comune si după anul 2013" a subliniat eurodeputata, atrăgând atenția ca reducerea fondurilor alocate acestuia, mai ales intr-o perioada de criza economica, ar fi fost o decizie „catastrofala". 

In 2011, viitorul acestui program de care beneficiază peste 18 milioane de europeni a fost pus sub semnul îndoielii la inițiativa Germaniei, care a solicitat ca programul "alimente pentru persoanele cele mai defavorizate" sa fie finanțat din fonduri sociale (la nivelul fiecărui stat) si nu prin Politica Agricola Comuna. Mai multe state membre (Cehia, Olanda,Danemarca, Marea Britanie, Suedia) s-au alaturat propunerii Germaniei, formând o minoritate de blocaj care a solicitat ca bugetul programului sa se reducă de la 500 la 113 milioane de euro. După preluarea puterii de către un guvern de stânga, Danemarca si-a schimbat poziția, ceea ce a dus la deblocarea acestei propuneri in Consiliul UE.

In luna decembrie 2011, în urma negocierilor dintre Parlamentul European, Consiliu si Comisie s-a ajuns la acordul privind menținerea programului pentru anii 2012 si 2013, din fonduri PAC si fara scăderea bugetului. Parlamentul European va consfinți acest fapt prin votul de miercuri, 15 februarie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii