Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:32 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sarbu cere un sistem mai just de distribuire a platilor directe pentru agricultura in cadrul UE

ro

03 Jul, 2012 17:25 1116 Marime text

3 iulie 2012, Strasbourg

Daciana Sarbu cere un sistem mai just de distribuire a platilor directe pentru agricultura in cadrul UE

Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, a solicitat luni in plenul PE de la Strasbourg crearea unui sistem mai just de distribuire a fondurilor destinate agriculturii intre statele membre UE. Mesajul sau se inscrie in dezbaterea reformei Politicii Agricole Comune (PAC), unul dintre subiectele prioritare aflate pe agenda Parlamentului European in aceasta perioada.
“Consider, alaturi de colegii mei socialisti, ca deciziile care se vor lua in privinta viitorului agriculturii europene trebuie sa tina cont de nevoia reducerii decalajelor intre agriculturile puternice si cele mai putin dezvoltate. Avem obligatia de a crea un sistem mai just de atribuire a fondurilor europene intre statele membre si in interiorul acestora”, a subliniat eurodeputata.
Aceasta a salutat raportul prezentat recent in Comisia de Agricultura de parlamentarul european Luis Capoulas Santos (S&D), care solicita o distributie mai echitabila a platilor directe intre statele membre si posibilitatea ca statele care primesc plati directe sub media UE – printre care se afla si Romania - sa poata recupera, macar partial, acest dezavantaj. Conform propunerii acestuia, tarile care primesc mai putin de 70% din media europeana vor putea sa recupereze ulterior inca 20%, iar cele care beneficiaza de mai putin de 80% din media europeana vor mai recupera 10%.
Daciana Sarbu s-a referit si la nevoia ca noua Politica Agricola Comuna sa acorde un sprijin mult mai puternic micilor producatori, o propunere cu rezonanta importanta pentru Romania: “Sustin, in mod special, propunerea inclusa in raport de marire a sprijinului pentru micii fermieri, o categorie de agricultori care are uriasa nevoie de o buna sustinere in plan european”.
In aceste saptamani, Comisia de Agricultura din Parlamentul European se afla in perioada de amendare a rapoartelor ce vizeaza propunerea Comisiei Europene de reformare a PAC. Eurodeputatele Daciana Sarbu si Viorica Dancila, membre ale Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (AGRI) din PE, au organizat saptamana trecuta la Bucuresti o intalnire a reprezentantilor asociatiilor si sindicatelor agricole din Romania cu Paolo De Castro, presedintele Comisiei AGRI, la care a participat si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Agricultorii au avut din nou prilejul sa discute despre problemele si propunerile lor cu reprezentantii Comisiei AGRI, dupa ce in luna decembrie a anului trecut cele doua eurodeputate au mai organizat o dezbatere similara, imediat dupa publicarea propunerii Comisiei Europene in privinta reformei PAC, cu participarea presedintelui De Castro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii