Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:03 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sârbu – co-autoare a rezoluţiei PE privind garantarea accesului la apa

ro

16 Mar, 2012 18:48 1139 Marime text

16 martie 2012, Bruxelles

Daciana Sârbu – co-autoare a rezoluţiei PE privind garantarea accesului la apa

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu a susţinut în plenul PE de la Strasbourg rezoluţia PE privind garantarea accesului la apa, fiind co-autoare a acestui document. Resursele de apa se afla printre priorităţile momentului în Europa: Forumul Mondial al Apei este în desfăşurare în Franţa, iar Uniunea Europeana actualizează în acest an legislaţia privind calitatea apei, ameninţata de noile substanţe poluante provenite din pesticide sau medicamente.
Pe măsura ce populaţia planetei creste, iar resursele de apa sunt tot mai ameninţate de factori ce ţin de schimbările climatice, gestionarea apei devine o prioritate urgenta la nivel internaţional. “Propunerea de rezoluţie a Parlamentului European transmite un mesaj clar la Forumul Mondial al Apei: apa este o resursa folosita in comun si ea nu trebuie tratata ca o marfa menita sa producă profit pentru o minoritate”, a subliniat eurodeputata în intervenţia sa de la Strasbourg.
Accesul la apa potabila si apa pentru nevoi de igiena este un drept al omului, susţine rezoluţia. Documentul  abordează si alte aspecte esenţiale, unul dintre cele mai importante fiind folosirea apei în agricultura. 70% din apa pe care o folosim din natura este utilizata în activitati agricole, iar producătorii trebuie sprijiniţi sa folosească pe scara larga tehnologii eficiente (precum sistemele de irigaţii moderne), considera eurodeputata Daciana Sârbu, care s-a referit si la problema irosirii alimentelor, larg discutata pe plan european in ultima perioada: “Sa nu uitam ca, deşi 70% din apa luata din natura merge în agricultura, în acelaşi timp irosim 30% din alimente, deci accesul la apa este strâns legat si de o alta problema majora la nivel global – securitatea alimentara”.
Din 1997, din trei în trei ani, Forumul Mondial al Apei reuneşte mii de participanţi in dezbateri privind soluţii concrete si angajamente in privinţa apei. Anul acesta, la Marsilia sunt aşteptaţi 25.000 de participanţi si 140 de delegaţii ministeriale din 180 de tari. Scopul Forumului de anul acesta este de a face din apa o prioritate: dreptul la apa, recunoscut de 189 de tari acum doi ani, trebuie garantat si implementat oriunde si pentru toata lumea.
Apa ca resursa esenţiala se afla, de altfel, si în atenţia Comisiei Europene, care a propus recent o revizuire a reglementarilor comunitare privind apa. Astfel, pentru protejarea calitatii apei, Comisia urmăreşte un control mult mai strict al substanţelor biocide (de exemplu cele conţinute în produsele de curatat), farmaceutice si pesticide, care pot ajunge sa polueze apa.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii