Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sarbu condamna guvernul pentru sacrificarea educatiei prin subfinantare

ro

05 Jul, 2011 17:23 919 Marime text

Strasbourg, 05.06.2011

Daciana Sarbu condamna guvernul pentru sacrificarea educatiei prin subfinantare  

COMUNICAT DE PRESA

Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a criticat guvernul Boc pentru subfinantarea educatiei, prin masuri precum inchiderea scolilor si reducerea salariilor profesorilor, care au contribuit la rezultatele dezastruoase de la bacalaureatul de anul acesta. Eurodeputata a aratat ca, in timp ce Romania acorda un procent infim din PIB educatiei, Strategia Europa 2020 are ca prioritate absoluta “promovarea cunoasterii, inovarii si educatiei”.
Daciana Sarbu a subliniat, in cadrul interventiei sale de la Strasbourg, ca nu intamplator obtinerea celor mai slabe rezultate la bacalaureat din ultimii 20 de ani se produce dupa alocarea celui mai mic procent din PIB pentru educatie – 2,73%. Mai mult, aceste rezultate vin si dupa taierile brutale – care au ajuns pana la 60-70% - din salariile profesorilor. “Multe cadre didactice au ales sa plece din sistem pentru a putea supravietui. In ultimii doi ani nu au existat niciun fel de investitii in acest sistem, iar decizii majore, precum inchiderea unor scoli, au fost luate fara consultarea parintilor, profesorilor, sindicatelor sau partenerilor europeni”, a subliniat eurodeputata.
Daciana Sarbu a aratat ca rezultatele foarte slabe ale absolventilor de liceu sunt un efect direct al loviturilor aplicate de actualul guvern sistemului de invatamant, nu doar subfinantarea, ci si rolul tot mai marginal rezervat scolii si educatiei de actuala putere contribuind la aceasta situatie.
“O jumatate de generatie isi vede viitorul compromis. Aceste rezultate sunt efectul masurilor anticriza care au insemnat sacrificarea sistemului de invatamant, iar copiii platesc pentru greselile si incompetenta guvernului Boc”, a afirmat Daciana Sarbu.

Romania are cea mai mica alocare bugetara pentru educatie din intreaga Europa, in timp ce unul dintre obiectivele-cheie ale Strategiei Europa 2020 este promovarea cunoasterii, inovarii si educatiei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii