Daciana Sarbu - Legislatia trebuie imbunatatita pentru a-i ajuta pe oameni sa fie informati cu privire la alimentatia sanatoasa
Daciana Sarbu - Legislatia trebuie imbunatatita pentru a-i ajuta pe oameni sa fie informati cu privire la alimentatiaPlenul Parlamentului European a dezbatut joi un raport esential ce solicita standarde mai stricte privind producerea si promovarea unor alimente importante, precum laptele praf, preparatele pe baza de cereale sau alimentele pentru nevoi medicale speciale. Ca raportor al Grupului S&D, Daciana Sarbu a stabilit punctul de vedere al socialistilor europeni in acest dosar, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regasesc in textul final al raportului. Publicitatea agresiva la produse precum laptele praf induce in eroare consumatorii si trebuie controlata prin reguli mult mai severe, a sustinut deputata europeana.
In interventia sa, europarlamentarul PSD a subliniat: "In opinia mea, obiectivul acestor reglementari este acela de a ne asigura ca oamenii au acces la informatii corecte si relevante in legatura cu alimentele pe care le consuma".
Una din principalele preocupari ale eurodeputatei in acest dosar a fost problema etichetarii si a promovarii publicitare a formulelor de lapte praf pentru sugari si copiii de varsta mica, si in special problema promovarii agresive a utilizarii laptelui praf in detrimentul alaptarii: "Dupa cum stim, inlocuitorii laptelui matern sunt promovati in mod agresiv. In acest timp, statisticile confirma ca procentul mamelor care alapteaza ramane scazut pe intreg teritoriul UE". Sunt exploatate lacune legislative care fie permit ca regulile privind publicitatea sa fie ocolite, fie ingreuneaza aplicarea lor, a remarcat Daciana Sarbu, care considera ca reglementarea publicitatii la aceste produse trebuie sa fie mult mai riguroasa, pentru a se evita inselarea sau manipularea consumatorilor.
Ca raportor al Grupului S&D, Daciana Sarbu s-a opus includerii in aceste reglementari a asa-numitului "lapte de crestere", argumentand ca "nu exista nicio dovada care sa ateste ca acest produs ofera beneficii nutritionale, comparativ cu un regim alimentar normal si echilibrat". "Acest produs nu este un aliment pentru nevoi medicale speciale. Este doar un inlocuitor costisitor al laptelui obisnuit si al unei diete echilibrate. Pentru ca el se afla totusi in magazine, afirmatiile publicitare facute de producatori despre calitatile produsului trebuie justificate foarte strict, in conformitate cu legislatia privind mentiunile de sanatate", a solicitat eurodeputata in plenul forului european de la Strasbourg.
"Finalitatea acestor reglementari este clara: sa ajutam oamenii sa fie corect informati atunci cand aleg ce mananca, si sa opteze pentru un regim alimentar sanatos si echilibrat, in loc sa risipeasca bani pe produse inutile si costisitoare", a punctat Daciana Sarbu in cadrul dezbaterii raportului Ries cu privire la Alimentele destinate sugarilor si copiilor de varsta mica si alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp