Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 15 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sarbu si Catalin Ivan initiaza o declaratie scrisa la PE privind Rosia Montana

ro

24 Feb, 2010 20:31 1594 Marime text

daciana-sarbu_s_d.jpgBruxelles, 24 februarie 2010

Europarlamentariii PSD Daciana Sârbu şi Cătălin Ivan au iniţiat săptămâna aceasta o declaraţie scrisă privind ameninţarea distrugerii patrimoniului naţional prin exploatarea minieră cu cianuri în zona Roşia Montană. Eurodeputaţii solicită intervenţia Comisiei Europene pentru oprirea acestui tip de exploatare minieră care ar putea periclita o parte din patrimoniul antropic şi natural european. Declaraţia poate deveni poziţia Parlamentului European, dacă va fi semnată în termen de trei luni de cel puţin jumătate dintre membrii PE (cel puţin 376 n.red.).

În preambulul Declaraţiei scrise se menţionează că importanţa economică, socio-culturală şi istorică a zonei Roşia Montană este una inestimabilă atât pentru România cât şi pentru Uniunea Europeană. În acelaşi timp, se atrage atenţia că folosirea tehnologiilor pe baza de cianuri şi exploatarea la suprafaţă, pun în pericol mediul, sănătatea umană şi vestigiile istorice. De asemenea, se afirmă că turismul poate fi o alternativă pentru valorificarea potenţialului natural şi antropic al zonei, în contextul în care, în urma săpăturilor arheologice, Roşia Montană se conturează a fi unul dintre cele mai mari centre miniere ale lumii romane.

Sârbu şi Ivan consideră că "beneficiile comunităţii din zonă, în cazul aprobării proiectului de exploatare cu cianuri, sunt nesigure, iar efectele în termeni sociali ar fi imposibil de contrabalansat în condiţiile în care numărul şomerilor va creşte masiv după finalizarea exploatării".

Eurodeputaţii români solicită, prin Declaraţia scrisă, intervenţia Comisiei Europene "pentru a se opri, şi nu doar suspenda, acest tip de exploatare minieră care ar putea periclita o parte din patrimoniul antropic şi natural european". Totodată, executivul comunitar e îndemnat să monitorizeze evoluţiile privind aprobarea proiectului Rosia Montana Gold Corporation şi să verifice pertinenţa studiilor de impact.

Declaraţia va fi trimisă de Preşedintele PE parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii