Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sârbu - Stop manipulării parinţilor prin publicitatea la alimentele pentru copii!

ro

01 Mar, 2012 15:39 1087 Marime text
Parlamentul European a făcut miercuri un pas important către reglementarea mult mai ferma a alimentelor pentru copii, prin adoptarea, in Comisia de Sănătate Publica, a unui raport ce solicita standarde mai stricte pentru producerea si promovarea unor alimente esențiale, precum laptele praf, preparatele pe baza de cereale sau alimentele pentru nevoi medicale speciale. Daciana Sârbu a stabilit punctul de vedere al Grupului Socialist in acest dosar, realizând o serie de amendamente importante ce se regăsesc în textul final al raportului.

"Prin aceste reglementari, urmărim sa sprijinim părinții sa ia decizii corecte privind hrana copiilor, de la cele mai mici vârste, forțând producătorii sa respecte atât nevoile nutriționale ale copiilor, dar si obligația de a informa corect părinții cu privire la conținutul si beneficiile reale ale alimentelor. Se întâmpla adesea ca alimentele pentru copiii de vârste foarte mici sa le fie prezentate părinților ca având diverse efecte miraculoase asupra sanatatii sau creșterii celor mici, când, de fapt, nu exista dovezi care sa demonstreze astfel de efecte. Consumatorii nu au de unde sa știe care este adevărul si ajung sa se ghideze după publicitate, care le vinde iluzii sau informații exagerate. Vrem sa punem capăt manipulării si inducerii în eroare a oamenilor prin atribuirea de proprietati sau beneficii medicale pe care aceste alimente nu le oferă de fapt", explica Daciana Sârbu, membra in Comisia de Mediu, Sănătate publica si siguranța alimentara a PE.

Raportul adoptat astăzi conține o serie de cerințe ferme adresate producătorilor de alimente pentru copii, legate de producerea, comercializarea si promovarea publicitara a acestora. "Eu am cerut, de exemplu, ca agențiile europene specializate sa investigheze daca așa-numitul ‘lapte de creștere' oferă cu adevărat beneficii nutriționale copilului, sau e doar o modalitate de a încuraja parintii sa cheltuie bani in plus pe un produs ce conține de fapt lapte de vaca fortificat. In plus, am propus ca promovarea acestor produse sa se bazeze exclusiv pe informații bazate pe fapte si pe dovezi științifice. Documentul solicita, de asemenea, strictețe maxima in privința reziduurilor de pesticide care astăzi încă pot ajunge în conținutul formulelor de lapte praf", afirma Daciana Sârbu.

După adoptarea sa în Comisia de Sănătate publică, raportul va fi supus votului în plen în luna aprilie si, ulterior, transmis instituțiilor europene pentru a deveni reglementare comunitară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii