Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbaterile privind libertatea presei continuă în Parlamentul European

ro

04 Mar, 2011 22:37 963 Marime text
Bruxelles, 4 martie 2011

Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D) a organizat ieri, 3 martie, în sediul Parlamentului European din Bruxelles, o conferinţă pe tema „Libertatea mass-media sub ameninţare: probleme naţionale, soluţii europene". Conferinţa a adus în discuţie preocupările legate de libertatea presei în mai multe ţări din Uniunea Europeană ca România, Italia, Ungaria, Bulgaria sau Franţa. Pe agenda discuţiilor s-au aflat şi soluţiile care se impun la nivelul Uniunii în vederea respectării libertăţii şi pluralismului mass-media, soluţii care au vizat atât elaborarea unor directive europene dar şi crearea unui grup operativ cu reprezentare la nivelul tuturor instituţiilor UE, care să intervină rapid în cazul încălcării drepturilor fundamentale.

Conferinţa prezidată de Vicepreşedinta S&D, Maria Badia i Cutchet, s-a bucurat de prezenţa mai multor jurnalişti din ţările membre ale Uniunii, precum şi a unor experţi ca Ioana Avădani (Director Executiv - Centrul pentru Jurnalism Independent), Roberto Natale (Preşedintele Federaţiei Naţionale a Presei din Italia), Borislav Tsekov (Directorul Institutului pentru Politici Moderne din Bulgaria), Jean-Marie Charon, (Sociolog în cadrul Şcolii de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale şi membru al Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa), Lorenzo Consoli (fostul Preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Presei), Xavier Vidal-Folch (Directorul adjunct al publicaţiei „El Pais" şi Preşedinte al „World Editors Forum") şi Aidan White (Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor). Moderatoarea dezbaterii a fost jurnalista şi Directorul de Comunicare a Centrului pentru Politici Europene, Jacki Davis.

Prezent la dezbatere, eurodeputatul Victor Boştinaru a subliniat faptul că în România prin menţionarea confuză a „campaniilor de presă" ca vulnerabilitate a statului în Strategia Naţională de Apărare, fapt fără precedent în oricare altă ţară, se doreşte stoparea oricărei forme de jurnalism de investigaţie îndreptat către o putere autoritară şi coruptă. „Avem nevoie de un răspuns european la aceste probleme iar atunci când vorbim despre libertatea presei trebuie să ne aducem aminte că discutăm despre un drept din Carta noastră fundamentală. De aceea în Parlamentul European trebuie să concepem legi pentru a garanta libertatea presei şi pentru a include standardele Consiliului Europei şi a OSCE-ului" a conchis eurodeputatul.

Ioana Avădani a adus de asemenea în discuţie prevederile din Strategia Naţională de Apărare afirmând că o dată cu punerea în practică a acestei strategii, Serviciile Secrete române vor avea ca sarcină monitorizarea conţinutului editorial, a jurnaliştilor şi a deţinătorilor de trusturi media. „Uniunea Europeană ar trebui să supravegheze ce se întâmplă în toate aceste ţări. Legile din Ungaria nu au fost adoptate peste noapte, ele au crescut acolo luni de zile şi nu a existat nicio reacţie. Apoi organizaţiile naţionale de advocacy trebuie sprijinite. Nu există niciun cent în bugetul Uniunii care să sprijine aceste organizaţii. Ce s-a întâmplat în cazul Ungariei este un lucru demn de milă, dacă îmi permiteţi să spun. Ceea ce a spus şi a făcut Comisia Europeană faţă de Ungaria nu mă face să cred că ne va ajuta foarte mult pe noi în România. Există un mare pericol de a vedea efectul de contagiune a acestor decizii. Nu este sarcina politicienilor de a stabili standarde pentru jurnalişti ci este sarcina lor de a garanta respectarea libertăţii mass-media" a adăugat Ioana Avădani.

Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Aidan White, care s-a aflat în România la începutul lunii februarie şi care a calificat drept inacceptabil faptul că CSAT a identificat mass-media drept o ameninţare potenţială la adresa securităţii naţionale a României, a declarat că participă pentru a patra oară în ultima săptămână, la o reuniune pe tema libertăţii mass-media. În opinia lui White, acesta este un semnal că acum există o conştientizare asupra faptului că libertatea presei este ameninţată şi trebuie să se intervină: „Uniunea Europeană riscă să-şi piardă credibilitatea în cazul în care nu pune în practică pe plan intern ceea ce promovează pe plan extern".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii