Discurs, Ioan Enciu, 7 iunie 2011 - Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen
Discurs, Ioan Enciu, 7 iunie 2011 - Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul SchengenMultumesc domnului Coelho pentru munca deosebita depusa. Multumesc, de asemenea, Presedintiei ungare pentru sustinere.
Dezbaterea privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost atat de mult deturnata in scopuri politicianiste incat aproape s-a uitat ce dezbatem in realitate.
Vreau sa reamintesc tuturor ca in realitate vorbim despre criterii extrem de clare si concrete pe care orice stat candidat trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni membru al spatiului Schengen. Nu exista niciun fel de argument moral sau juridic care sa ne faca sa schimbam regulile de aderare acum la final. Regulile pot fi imbunatatite cu ocazia aprobarii noului mecanism de evaluare Schengen aplicabil tuturor statele membre.
Este momentul sa fim onesti si sa recunoastem ca Romania si Bulgaria sunt socotite vinovate pentru tot ceea ce merge prost la nivelul Uniunii si la nivelul intern al statelor membre.
Acest lucru este total inacceptabil. Nu Romania si Bulgaria sunt vinovate pentru ca UE si anumite state membre sunt incapabile sa gestioneze imigratia si frontierele. Nici pentru derivele extremiste si populiste ale catorva guverne care pun in practica politici anti-imigratie si considera ca fiind o crima mobilitatea cetatenilor europeni, in special a celor de etnie roma. Nu in ultimul rand, nu cetatenii romani si bulgari trebuie sa sufere de pe urma proastelor relatii personale a autoritatilor nationale cu anumiti lideri influenti europeni.
Institutiile europene trebuie sa fie vocea ratiunii si sa contracareze aceasta diversiune pe care unii incearca sa o creeze. Parlamentul European si Consiliul trebuie sa respecte ceea ce prevede legislatia europeana, iar Comisia sa vegheze acest lucru in calitate de gardian al tratatelor.
Concluzia nu poate fi decat una singura: Romania si Bulgaria au indeplinit cu brio toate criteriile prevazute de acquis-ul Schengen. Acest lucru nu il spun eu ci evaluarile expertilor. Urmarea fireasca trebuie sa fie votul colegilor in favoarea aderarii maine in plen si votul unanim favorabil al statelor membre in viitorea sedinta a Consiluilui. Aderarea efectiva a Romaniei si Bulgariei ar trebui sa fie o simpla formalitate.
Orice alte discutii legate de altceva decat regulile inscrise in Tratate nu isi au locul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp