Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:34 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputata PSD Corina Cretu atrage atentia asupra importantei coordonarii masurilor anti-criza

ro

18 Mar, 2009 16:53 609 Marime text

Corina Creţu: "Este importantă coordonarea măsurilor anti-criză între instituţiile europene şi autorităţile naţionale" 
                  
Bruxelles, 18 martie

Eurodeputata PSD Corina Creţu atrage atenţia asupra importanţei coordonării măsurilor anti-criză între instituţiile europene şi autorităţile naţionale. Totodată, ea subliniază că este vitală, din partea României, o viziune coerentă asupra măsurilor anti-criză necesare în plan intern. Apelul doamnei Creţu vine ca o concluzie a dezbaterii Planului european pentru relansare economică, desfăşurate la Bruxelles, în această săptămână, sub egida Comitetului Economic şi Social European.

"Realitatea economica a începutului de an atestă faptul că amploarea crizei a fost subestimată, după cum reiese din confruntarea previziunilor în materie de creştere economică. Daca în noiembrie anul trecut se estima o creştere minimală în zona euro de 0,1% pentru anul 2009, previziunile intermediare de la începutul acestui an indicau un minus de două procente faţă de cifra iniţială. Ne aflam, aşadar, intr-o stare de recesiune galopantă, ale cărei efecte se resimt tot mai acut si in plan social şi care riscă să afecteze inclusiv politic Uniunea Europeana", a declarat Corina Creţu. 

Potrivit deputatei europene "tendinţa de adoptare a unor măsuri protecţioniste si poziţiile divergente în legătură cu ajutorarea noilor membri pun sub semnul întrebării solidaritatea între cele 27 de state membre. Există riscul ca, în loc să ne unească pentru a depăşi acest punct critic, criza economică să divizeze şi, implicit, să fragilizeze UE. De aceea, cred că a fost binevenită această dezbatere cu reprezentanţi ai Consiliilor Economice si Sociale din state membre, pentru a evalua cat mai precis impactul crizei la nivel naţional şi implicaţiile interne ale aplicării Planului european de relansare economică. Această dezbatere a fost cu atât mai importantă şi mai oportună, cu cât are loc înaintea Consiliului European de primăvara, din 19-20 martie".

În opinia eurodeputatei social-democrate, "principala concluzie a acestor discuţii este aceea a imperativului coordonării strânse între planul naţional si cel european şi de solidaritate efectivă între vechile ţări membre si cele care au aderat recent la Uniune. Această criză este o provocare cu atât mai gravă cu cât loveşte un pilon esenţial al edificiului european: piaţa comună. Cetăţenii europeni au început să suporte deja costurile sociale ale crizei şi e de datoria autorităţilor celor 27 de ţări şi a instituţiilor europene să adopte măsuri care să împiedice degradarea puterii de cumpărare şi a nivelului de trai, precum şi pierderea locurilor de muncă".

"În acest context, consider că este vitală, din partea României, o viziune coerentă asupra măsurilor anti-criză necesare în plan intern. De aceea, cred că n-ar trebui să trecem sub uitare recomandarea Băncii Mondiale cu privire la înfiinţarea unui Comitet de Politică Economică Naţională, care să includă reprezentanţi ai executivului, ai Parlamentului, ai Băncii Naţionale şi ai societăţii civile. De asemenea, e necesară evaluarea atentă a oportunităţii, condiţiilor si dimensiunilor unui împrumut extern girat de FMI, asupra căruia consider că se impune existenţa unui consens între forţele politice parlamentare", a conchis Corina Creţu.

Conferinţa dedicată Planului european pentru relansare economică, a fost moderată de preşedintele Comitetului Economic şi Social European, Mario Sepi, a reunit, la Bruxelles, membri ai Comisiei Europene, în frunte cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, reprezentanţi ai Consiliilor Economice şi Sociale din state membre ale UE, ai sindicatelor şi patronatelor, precum şi ai Preşedinţiei cehe a Uniunii Europene. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii