Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu atrage atenția în Parlamentul European asupra pericolului în care se găsește viitorul cercetării în România

ro

15 Mar, 2011 17:38 816 Marime text
Bruxelles, 15 martie 2011

În cadrul dezbaterilor pe marginea raportului de evaluare privind implementarea celui de-al șaptelea program cadru pentru cercetare și dezvoltare tehnologică (FP 7) care a avut loc în Comisia de industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, deputatul european Ioan Enciu a atras atenția asupra pericolului concentrării fondurilor din acest program doar în statele membre cele mai dezvoltate din UE, criticând totodată lipsa de interes a Guvernului României pentru accesarea acestor programe.

Ioan Enciu a arătat că "există o adevărată prăpastie între tratamentul acordat vechilor state membre ale UE față de noii membrii în ceea ce privește finanțarea prin programul cadru al UE pentru cercetare, acest lucru fiind cauzat și de interesul foarte scăzut al noilor state membre, printre care și România, pentru dezvoltarea domeniului cercetării și inovării". Totodată, el a arătat că, în cazul în care potențialul uman important din aceste noi state membre din domeniul cercetării nu este utilizat și valorificat "acești cercetători nu vor imigra în vechile state membre ci vor merge în țări precum SUA sau Japonia", acest lucru făcându-se în detrimentul cercetării europene, în ansamblul său.

În cadrul aceleiași dezbateri, Ioan Enciu a atras atenția că opinia unora din parlamentarii europeni care susțin un program cadru de cercetare elitist, bazat doar pe excelență, este profund greșită întrucât ar avantaja doar statele europene occidentale care dispun deja de un domeniu de cercetare evoluat. El a arătat că "numai prin implicarea egală a tuturor statelor membre, atât vechi cât și noi, putem construi un domeniu european al cercetării și inovării puternic care să poată concura cu marile puteri de la nivel mondial". În aceeași ordine de idei, eurodeputatul român a arătat că, în acest moment, rata de reușită a proiectelor finanțate prin FP 7 este mai mică de 20% ceea ce arată că există o nevoie urgentă de simplificare și eficientizare a metodologiei de implementare a acestor programe.

În final, Ioan Enciu, susținut de președintele grupului de experți pentru revizuirea programului cadru, a subliniat că punerea în practică efectivă a programelor de cercetare și dezvoltare tehnologică este responsabilitatea guvernelor statelor membre fiind dat că acestea cunosc cel mai bine situația reală și nevoile specifice de dezvoltare a infrastructurii de cercetare și a cercetării, în general. Cu toate acestea, "interesul foarte scăzut al unora dintre guverne, precum cel al României, pun în pericol însăși viitorul cercetării din aceste țări dar și din UE, în ansamblul său".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii