Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:11 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu cere eliminarea restrictiilor de pe piata muncii europene pentru cetatenii romani si bulgari

ro

20 Apr, 2011 22:39 899 Marime text

Bruxelles, 20 Aprilie 2010

In cadrul dezbaterilor privind migratia legala la nivelul Uniunii Europene care au avut loc in cadrul Comisiei de libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, eurodeputatul Ioan Enciu a subliniat gravitatea conditiilor in care se gasesc muncitorii sezonieri pe teritoriul UE si a accentuat importanta eliminarii restrictiilor existente pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari.

Referindu-se la conditiile de munca ale lucratorilor sezonieri, Ioan Enciu a aratat ca exista suficiente dovezi care sa demonstreze ca atat lucratorii sezonieri din tarile terte cat si cei din interiorul UE sunt exploatati si traiesc in conditii deosebit de precare. "Exista retele intregi de exploatare a fortei de munca sezoniere care include agentiile de recrutare si plasare a fortei de munca, cei care organizeaza transportul imigrantilor, angajatorii finali si chiar autoritatile publice" a declarat deputatul.

Potrivit acestuia, situatia actuala este cauzata, printre altele, de vidul legislativ din domeniul muncii sezoniere care exista la nivel European. El a aratat, astfel, ca "tocmai de aceea avem absoluta nevoie de o legislatie puternica la nivelul UE care sa repuna lucrurile in directia cea buna iar continuarea implementarii pachetului privind migratia legala este esentiala in acest sens".

Referitor la libertatea de miscare a lucratorilor romani si bulgari pe piata muncii in cadrul UE, Ioan Enciu a observat ca acestia inca se confrunta cu numeroase probleme de discriminare. Mai mult decat atat, eurodeputat a subliniat faptul ca "cetatenii din afara UE beneficiaza uneori de conditii de munca mai bune decat cetatenii romani si bulgari, fapt care contravine principiului preferintei comunitare".

Acesta a cerut ca restrictiile de pe piata muncii pentru cetatenii celor doua state sa fie urgent ridicate pentru a putea face posibila circulatia efectiva a fortei de munca pentru toti cetatenii europeni, declarand ca "paralel cu imbunatatirea conditiilor de sedere si munca pentru cetatenii tarilor terte, este esential ca restrictiile de pe piata muncii pentru romani si bulgari sa fie urgent ridicate iar principiul preferintei comunitare sa fie respectat si mai ales, aplicat".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii