Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu cere eliminarea vizelor in cadrul unei vizite oficiale in Canada

ro

04 May, 2012 22:28 1163 Marime text

Deputatul european Ioan Enciu s-a aflat in perioada 29 aprilie - 3 mai intr-o vizita oficiala in Canada alaturi de alti membri ai Delegatiei Parlamentului European (PE) pentru relatiile cu statul nord american. In cadrul discutiilor cu oficialii canadieni europarlamentarul roman a cerut eliminarea cat mai rapida a vizelor de calatorie pentru cetatenii europeni, inclusiv cei romani, subliniind ca in alt caz Uniunea Europeana va impune in toate cele 27 de State Membre obligatia de vize pentru Canada.

Vizita oficiala a Delegatiei Parlamentului European a avut ca teme centrale de discutii noul Acord Comercial si Economic Comprehensiv UE-Canada (CETA) si Acordul Cadru Strategic UE-Canada dar si discutii privind imigratia sau exploatarea resurselor energetice. In acest sens, au avut loc intalniri cu negociatorul sef pentru Acordul Cadru Strategic, Alexandra Bugailiskis, cu presedintele delegatiei Parlamentului federal canadian pentru relatiile cu UE, David Tilson, precum si cu alti ministri si parlamentari atat din regiunea Quebec cat si de la nivel federal

In cadrul unei intalniri cu Ministrul federal al imigratiei, Jason Kenney, europarlamentarul Ioan Enciu a cerut, in calitate de vorbitor principal din partea delegatiei PE, eliminarea cat mai rapida a obligatiei de vize pentru cetatenii romani, bulgari si cehi, subliniind ca statul nord american incalca in prezent principiul reciprocitatii dat fiind ca cetatenii canadieni pot deja circula in mod liber in ansamblul statelor UE iar in cazul Romaniei chiar din anul 2002. Ioan Enciu a avertizat ca in cazul in care Canada nu va elimina obligatia vizelor, Uniunea Europeana va reimpune la randul ei aceeasi obligatie pentru cetatenii canadieni ca urmare a schimbarii legislatiei europene in domeniu adoptata recent de Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne a PE. Potrivit acestei modificari legislative co-initiate de eurodeputatul Ioan Enciu, statele terte care incalca principiul reciprocitatii vizelor vor avea la dispozitie un termen de 3 luni pentru a remedia aceasta problema, in caz contrar ele fiind supuse obligatiei de viza in relatia cu toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

In acest context, ministrul federal al imigratiei, Jason Kenney, a dat asigurari ca autoritatile canadiene fac eforturi in directia eliminarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii celor trei state europene aratand ca o decizie va fi luata dupa ce Parlamentul federal canadian va adopta o noua lege privind imigratia care se gaseste in acest moment in dezbatere. Noua lege vizeaza accelerarea procedurilor de analizare a cererilor de azil cat si definirea unei liste de state sigure („State de origine desemnate"), aceste masuri contribuind la eliminarea posibilitatii ca cetatenii europeni sa abuzeze de sistemul canadian de azil. Aceasta temere a stat pana in prezent la baza refuzului autoritatilor canadiene de a elimina vizele pentru Romania, Bulgaria si Republica Ceha, dupa ce un numar insemnat de cetateni cehi, in mare parte de origine roma, incercasera sa abuzeze de sistemul canadian de azil ca urmare a eliminarii vizelor pentru acestia in anul 2007. Potrivit ministrului canadian, noua lege a imigratiei va fi votata de Parlamentul federal in luna iunie a acestui an urmand ca, dupa o anumita perioada de la implementarea ei, autoritatile canadiene sa evalueze posibilitatea eliminarii vizelor pentru cetatenii romani, bulgari si cehi.

Vizita in Canada face parte dintr-un efort sustinut al eurodeputatului Ioan Enciu in directia eliminarii restrictiilor de calatorie pentru cetatenii romani, aceasta fiind una dintre prioritatile mandatului sau. Pana in prezent, Ioan Enciu a intreprins mai multe vizite atat in Canada cat si in SUA, tari care mentin obligatia de viza pentru cinci state UE, printre care si Romania, el avand in acest context mai multe intalniri cu ministrii de resort, membrii ai legislativelor nationale si inalti oficiali din cele doua tari. De asemenea, Ioan Enciu a initiat mai multe actiuni in acest sens la nivelul institutiilor europene, cea mai recenta constand in modificarea regulamentului UE privind vizele ce urmeaza sa fie aprobata de plenul PE dupa ce a fost adoptata cu succes la nivelul comisiei parlamentare competente (LIBE).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii