Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu cere implicarea mai activă a diplomaţiei române în procesul de aderare la spaţiul Schengen

ro

12 Apr, 2011 22:41 921 Marime text
Bruxelles, 12 aprilie 2011

Marți, 12 aprilie 2011 a avut loc, în cadrul Comisiei de libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European, prezentarea raportului privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Concluzia principală a acestuia este aceea că România și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile pentru a putea deveni membre ale zonei de liberă circulație, fapt subliniat de deputați europeni din toate grupurile politice din Parlamentul European.

Raportorul Parlamentului European pentru acest dosar a subliniat faptul că în urma vizitelor de evaluare efectuate în cele două țări se poate afirma că atât România cât și Bulgaria au implementat în mod satisfăcător acquis-ul Schengen, cele două țări având standarde de performanță chiar superioare unor state deja membre ale spațiului Schengen. Mai mult, în cadrul dezbaterilor ce au avut loc pe marginea acestui raport, s-a subliniat în mod unanim faptul că România și Bulgaria nu ar trebui supuse unor criterii suplimentare pentru aderarea la zona de liberă circulație întrucât acestea ar reprezenta un act de discriminare și o încălcare a regulilor în vigoare.

În calitate de raportor din umbră din partea Grupului Socialiștilor și Democraților, deputatul european Ioan Enciu a declarat că sprijină în totalitate concluziile raportului, subliniind totodată că este important să nu existe standarde duble de evaluare a performanțelor țărilor candidate și a celor deja membre ale spațiului Schengen, așa cum unele state membre ale UE ar dori. În acest sens, referindu-se la noul mecanism de evaluare care va permite monitorizarea atât a statelor membre cât și a celor candidate la spațiul Schengen, europarlamentarul român a ținut să sublinieze că noile criterii de evaluare trebuie să fie foarte clar definite și neinterpretabile din punct de vedere politic. El a arătat că "deși eventuala introducere a criteriului corupției ar putea fi pozitivă, este aproape imposibil ca aceasta să poată fi măsurată în mod obiectiv".

În final, Ioan Enciu a declarat că, dacă toate criteriile de ordin tehnic au fost îndeplinite, rămâne ca România și Bulgaria să câștige și încrederea statelor membre care se opun la acest moment aderării. În acest sens, europarlamentarul român a subliniat că "serviciile diplomatice din cele două țări ar trebui să fie mai active pentru a putea asigura statele membre sceptice că România și Bulgaria pot beneficia de încrederea lor în ceea ce privește gestionarea frontierelor externe ale UE".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii