Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu, în vizită de evaluare Schengen în Bulgaria alături de o delegație a Parlamentului European

ro

25 Feb, 2011 17:45 858 Marime text
Bruxelles, 25 Februarie 2011

La invitația Ministerului de Interne bulgar, o delegație Parlamentului European s-a aflat în perioada 22-24 Februarie într-o vizită în această țară pentru a evalua pe teren stadiul pregătirii aderării la spațiul Schengen. Din delegația Parlamentului Europeana au făcut parte raportorul Carlos Coelho și eurodeputatul român Ioan Enciu, raportor din umbră asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen din partea Grupului Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D)

Delegația PE a vizitat structurile însărcinate cu implementarea și gestionarea acquis-ului Schengen din această țară, printre care biroul SIRENE din Sofia, Centrul de comandă al poliției de frontieră, Centrul de supraveghere maritimă din Burgas, precum și mai multe puncte de trecere a frontierei și terminale aeroportuare. De asemenea, au avut loc întâlniri oficiale cu Ministrul bulgar de interne, dl Tsvetan Tsvetanov, cu reprezentați ai Ministerului de externe, membrii al Parlamentului bulgar și cadre de conducere din agențiile specializate.

Delegația PE a constatat progresele înregistrare de Bulgaria în vederea îndeplinirii condițiilor de accedere la spațiul Schengen și a asigurat autoritățile acestei țări că decizia Parlamentului European va fi în acord cu realitățile observate pe teren. În acest sens, Ioan Enciu a subliniat că "Parlamentul European își va duce la îndeplinire misiunea acordată de cetățeni de a respecta întocmai regulile ce decurg din Tratatele europene în ciuda problemelor inter-instituționale privind accesul la rapoartele de evaluare ale Consiliului". El a mai adăugat că "este de mirare că tocmai în timpul vizitei delegației parlamentare din Bulgaria Consiliul a pus, în sfârșit, la dispoziția Parlamentului European aceste rapoarte de evaluare". Totodată, eurodeputatul român a susținut că "obstrucționarea de către Consiliu a accesului celor două țări la spațiul Schengen nu este corectă și contravine legislației europene și a principiului bunei cooperări între instituții."

În același timp, europarlamentarul român a arătat că recenta propunere a Comisiei Europene privind introducerea de criterii diferite de evaluare Schengen pentru statele deja membre și cele candidate la intrarea în acest spațiu este incorectă întrucât introduce deliberat un dublu standard. În acest sens, el a asigurat autoritățile și cetățenii bulgari de întreg suportul său și al Parlamentului European în a beneficia de un tratament egal și nediscriminatoriu în evaluarea stadiului implementării acquis-ului Schengen.

Vizita în Bulgaria s-a incheiat ieri, 24 februarie, în urma prezentărilor făcute de partea bulgară. O primă concluzie este că Bulgaria este pregătita să preia responsabilitatea asigurării securității granițelor UE din sud. Raportorul principal Carlos Coelho a declarat la conferința de presă înainte de plecare: „Mă voi simți în siguranță ca cetățean al UE în momentul în care Bulgaria va prelua controlul granițelor."

Ioan Enciu apreciază că la ora actuală, Bulgaria a indeplinit toate cerințele aquis-ului Schengen și este în măsură să acceadă la spațiul Schengen. Acest lucru va fi în mod sigur consfințit în viitorul raport al grupului SCH-EVAL, după vizita de re-evaluare care se va efectua pe teren în data de 21 Martie, la punctul de trecere a frontierei terestre din localitatea Kapitan Andreevo. În urma primei vizite de evaluare, raportul a fost defavorabil pentru Bulgaria.

Delegația Parlamentului European se va afla în următoarele zile în România unde va vizita terminalul Schengen al aeroportului Henri Coandă din București, biroul SIRENE, Sistemul Integrat de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra (SCOMAR) din Constanța dar și punctul de trecere a frontierei de la Sculeni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii