Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:17 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu salută publicarea noului Cadru European pentru integrarea romilor

ro

06 Apr, 2011 17:05 749 Marime text
Strasburg, 05 Aprilie 2011

Comisia Europeană a prezentat astăzi, 5 aprilie, în plenul Parlamentului European, Comunicarea privind Cadrul European pentru Strategiile Naționale de Integrare a Populației Rome. Acest Cadru European va fi în continuare supus dezbaterilor în cadrul Parlamentului European și Consiliului UE, urmând să fie adoptat în forma sa finală în cadrul Consiliului European din luna iunie 2011.

Cadrul European propune o listă de patru domenii prioritare care ar trebui să fie prezente în Strategiile de integrare a romilor ce urmează a fi adoptate la nivelul celor 27 de State Membre ale UE. Acestea se referă la facilitarea accesului populației rome la educație, locuri de muncă, sănătate, locuințe și servicii publice de bază.

Potrivit Cadrului European propus de Comisie, implementarea strategiilor naționale de integrare a romilor ar trebui realizată printr-un dialog permanent între autoritățile locale, cele regionale și societatea civilă reprezentând populația romă. Cadrul mai prevede ca un punct de contact la nivelul fiecărui Stat Membru bazat pe structurile administrative deja existente să asigure coordonarea dezvoltării și implementării Strategiei la nivel național. În acest context, deputatul european Ioan Enciu a declarat că "se felicită pentru faptul că doamna Comisar Viviane Reding a luat în considerare ideile pe care le-am propus privind importanța implementării acestor strategii prin intermediul unui dialog structurat între comunitățile de romi, autoritățile regionale și cele locale".

Mai mult, Cadrul European propus de Comisie prevede ca implementarea Strategiilor naționale să fie finanțată în principal prin intermediul bugetelor naționale, urmând ca fonduri europene în valoare totală de aproximativ 27 de miliarde de euro să poată fi folosite ca un complement de finanțare. Instrumentele financiare de la nivel european includ diversele fonduri structurale, Fondul Social European și Fondul European pentru Dezvoltare Rurală.

Potrivit documentului Comisiei Europene, integrarea populației rome trebuie să aibă o abordare orizontală care să ia în considerare obiectivele majore de incluziune socială, educație și sănătate prezente în Strategia Europa 2020. Europarlamentarul Ioan Enciu a arătat că "această abordare este una corectă dat fiind faptul că sărăcia, cu toate că este mult mai mare în rândul romilor, nu îi afectează doar pe aceștia ci este o problemă a întregii societăți, fiind astfel nevoie de creșterea nivelului de integrare a întregii populații care trăiește la limita sau sub pragul sărăciei".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii