Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu solicita eliminarea restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari pana la sfarsitul anului 2011

ro

26 May, 2011 16:59 1148 Marime text

In cadrul sedintei Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, ce a avut loc in data de 25 mai, 2011, a fost aprobat proiectul de Aviz referitor la promovarea mobilitatii lucratorilor in cadrul Uniunii Europene. In acest context, Comisia LIBE a votat cu o larga majoritate un amendament cheie depus de deputatul european Ioan Enciu prin care se solicita eliminarea, pana la sfarsitul anului 2011, a restrictiilor de pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari de catre statele membre care mentin aceste restrictii.

Amendamentul depus sustine ca "mobilitatea fortei de munca in interiorul Uniunii Europene este fundamentala in vederea recuperarii economice si atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2020; prin urmare solicita statelor membre care mentin restricii pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari sa inlature aceste restrictii la sfarsitul anului 2011, conform calendarului prevazut in Tratatul de aderare" si a fost votat cu o larga majoritate, acest lucru reprezentand un mesaj important catre cele zece state membre ale UE care inca mentin restrictii pe piata muncii pentru cetatenii celor doua state.

Eurodeputatul Ioan Enciu considera aceasta problema ca fiind extrem de importanta, meritand atentia institutiilor europene cat si a guvernelor statelor membre. Acesta a declarat ca "este in interesul economic si social al intregii Uniuni si al tuturor statelor membre ca aceste restrictii sa fie ridicate in cel mai scurt timp pentru ca intregul potential al fortei de munca Europene sa fie valorificat."

Cetatenii romani si bulgari inca se confrunta cu conditii de munca restrictive in multe din statele membre in contextul in care cetateni din afara UE beneficiaza uneori de conditii de munca mai bune decat acestia, ceea ce contravine principiului preferintei comunitare.

„Restrictiile de pe piata muncii pentru cetatenii celor doua state trebuie sa fie urgent ridicate pentru a putea face posibila circulatia efectiva a fortei de munca pentru toti cetatenii europeni, aceasta fiind o valoare fundamentala a Uniunii Europene. In plus, sunt convins ca realizarea deplinei libertati a fortei de munca in interiorul UE ar reprezenta un atu important si pentru redresarea economica la nivelul intregii Uniuni" a sustinut Ioan Enciu

Tratatul de Aderare a Romaniei la UE prevede ca pentru primii doi ani de la aderare, accesul la piata muncii din statele membre ale UE va depinde de legile si politicile nationale ale acelor state membre. Aplicarea masurilor tranzitorii ar putea fi extinse pentru o perioada ulterioara deinca 3 ani. Dupa aceasta, un stat membru al UE, care a aplicat masuri tranzitorii poate sa continue sa aplice astfel de restrictii pentrualti doi ani, dar numai in conditii exceptionale cauzate de un eventual dezechilibru major al pietei interne a fortei de munca. Dispozitiile tranzitorii nu se pot extinde pe o perioada mai mare de sapte ani, dupa data aderarii la Uniunea Europeana.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii