Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Europarlamentarul Ioan Enciu - aderarea la Schengen este o obligatie derivata din Actul de aderare ce nu poate fi negociata

ro

05 Mar, 2013 22:03 1157 Marime text
Inaintea Consiliului JAI din 7-8 Martie, europarlamentarul Ioan Enciu, raportor al Grupului S&D din Parlamentul European pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen cere statelor membre sa respecte prevederile Tratatului de aderare si sa aprobe accesul celor doua state la zone europeana de libera circulatie, subliniind ca accesul la Schengen nu este o optiune ci o obligatie prevazuta de Actul de aderare al celor doua tari din 2005.
Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne din Parlamentul European a precizat ca "atat Romania cat si Bulgaria implementeaza deja cea mai mare parte din prevederile acquis-ul Schengen, avand inclusiv acces la Sistemul de Informatii Schengen. Ultima etapa a procesului de aderare este ridicarea controlului la frontierele interne care, potrivit paragrafului 4 din Actul de aderare din 2005 se face prin votul in unanimitate al membrilor Consiliului, dupa verificarea indeplinirii tuturor criteriilor. Aceasta verificare a criteriilor de conformitate cu acquis-ul s-a facut inca din 2011 in urma verificarilor expertilor si, mai mult decat atat, Parlamentul European si Consiliul au luat act si au aprobat faptul ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile de aderare". Astfel, potrivit lui Ioan Enciu "nu exista niciun singur dubiu ca cele doua state respecta in cel mai mic detaliu criteriile de aderare, ba mai mult, pe unele componente ale acquis-ului precum controlul frontierelor terestre, Romania si Bulgaria dispun de cele mai performante sisteme din intrega Uniune", aratand in acest sens ca "numai Romania a investit peste 1 miliard de euro in pregatirea pentru aderare".
Ioan Enciu a subliniat ca "opozitia statelor membre care se opun aderarii nu are niciun fel de fundament in afara de cel pur populist. Din pacate, asa cum se intampla si in prezent, aderarea la Schengen s-a discutat de fiecare data in contextul apropierii unor alegeri nationale in unele state membre iar guvernele respectivelor tari au incercat sa instrumentalizeze politic votul in Consiliul JAI pentru a castiga voturi, lucru profund gresit, imoral si anti-european".
In acest context, Ioan Enciu a cerut statelor membre care se opun aderarii "sa revina la un comportament fair-play si european si sa voteze in Consiliul JAI din 7 martie in functie de datele obiective pe care le cunosc inca din 2011 si care atesta faptul ca Romania si Bulgaria trebuie sa devina membre ale Schengen". 
In acelasi registru, Hannes Swoboda, Presedintele Grupului S&D din Parlamentul European a subliniat ca "Romania si Bulgaria, in calitate de state membre cu drepturi depline inca din 2007, trebuie sa li se garanteze accesul deplin la zona Schengen. Progresul acestor state a fost evaluat si, prin urmare, ministrii UE trebuie acum sa respecte propriile reguli si sa acorde cetatenilor Romaniei si Bulgariei dreptul deplin la libera circulatie, asa cum li s-a promis".
Mai multe detalii privind declaratiile Presedintelui S&D Hannes Swoboda puteti gasi accesand:
http://www.socialistsanddemocrats.eu/gpes/public/detail.htm?id=137933&section=NER&category=NEWS&startpos=0&topicid=-1&request_locale=EN
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii