Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:17 03 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţia foto "Delta Dunării - Paradisul în pericol" a atras atenţia forurilor europene că Delta trebuie protejată

ro

03 Feb, 2011 22:26 2557 Marime text
_dsc9275.jpgDaciana Sârbu, europarlamentar PSD, membru în Comisia de Mediu a Parlamentului European, a organizat la Bruxelles expoziţia foto "Delta Dunării - Paradisul în pericol", desfăşurată la sediul Parlamentului European în perioada 1-3 februarie 2011. Co-organizatorii expoziţiei au fost Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi WWF. Vernisajul a avut loc miercuri, în prezenţa unui număr mare de oaspeţi (europarlamentari, funcţionari europeni, membri ai organizaţiilor de mediu, jurnalişti), printre care s-a numărat şi Jo Leinen, preşedintele Comisiei de Mediu din PE.

_dsc9282.jpgEvenimentul a fost gândit ca un semnal adresat forurilor europene că Delta Dunării este un spaţiu de o importanţă inestimabilă, care adăposteşte un număr impresionant de specii de floră şi faună, dar care este grav ameninţat în prezent de o dezvoltare haotică a turismului, de impactul negativ al pescuitului intensiv şi al braconajului, de sărăcirea comunităţilor locale.

_dsc9288.jpgDaciana Sârbu, iniţiatoarea acţiunii, a subliniat în mesajul său că Delta nu poate fi protejată cu adevărat decât prin aplicarea fermă a legilor. "Problema e simplă: avem o comoară şi acţiunile unora îi distrug frumuseţea. Să întărim regulile şi să ne asigurăm că ele sunt respectate de toată lumea. Practica e mult mai complicată decât teoria, dar dacă ne pasă de soarta Deltei, nu avem nicio altă cale să o apărăm", a subliniat eurodeputata.

dsc_0377.jpgLiviu Mihaiu, directorul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, a subliniat valoarea de patrimoniu a regiunii - a treia deltă din lume ca biodiversitate şi cea mai importantă de pe teritoriul european, adăugând: "Dacă până acum fotografiile pe care le prezentam despre Delta Dunării erau de natură turistică, de pliant, aici şi acum vrem să arătăm celor prezenţi că există pericolul de a o distruge ireversibil".

dsc_0378.jpgCristian Tetelea, Manager de Programe - Bazinul Dunării în cadrul WWF, a subliniat necesitatea unei viziuni clare asupra viitorului Deltei, a unui control strict al braconajului şi a unei gestionări ferme a turismului, pentru ca Delta să fie "o adevărată rezervaţie a biosferei şi nu un spaţiu dedicat vânătorii şi pescuitului, acoperit de ciment şi de gunoaie".

Jo Leinen, preşedintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European, s-a declarat, la rândul său, impresionat de bogăţia de specii şi frumuseţea peisajului Deltei, pe care a vizitat-o, şi a vorbit despre nevoia unei acţiuni coordonate pentru protejarea acesteia.

Cele 30 de fotografii expuse la Parlamentul European au fost realizate de patru fotografi români pasionaţi de natură: Dan Dinu, Iliuţa Goean, Helmut Ignat şi Daniel Petrescu, care au evitat perspectiva idilică asupra Deltei Dunării, prezentând în schimb o viziune realistă, care include şi efectele negative resimţite deja asupra naturii şi comunităţilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii