Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fondurile UE pentru dezvoltare regională deputaţii susţin condiţii mai favorabile pentru state care întâmpină probleme, printre care şi România

ro

01 Dec, 2011 23:33 765 Marime text
UE va suporta până la 95% din costurile proiectelor de dezvoltare regională din Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Letonia şi Ungaria pentru a încuraja redresarea acestora, se arată într-o rezoluţie adoptată joi. Deputaţii au susţinut o propunere pentru o creştere temporară a contribuţiei UE la finanţare pentru anumite proiecte, fără a creşte volumul total al fondurilor structurale pentru fiecare stat membru.

Statele membre care se confruntă cu dificultăţi de lichidităţi şi care beneficiază de asistenţă financiară din partea UE vor deveni eligibile pentru o creştere temporară de 10 puncte procentuale a finanţărilor actuale în anumite cazuri justificate, se arată în rezoluţia legislativă adoptată azi.

Raportoarea şi Preşedinta Comisiei pentru dezvoltare regională, Danuta Hübner (EPP, PL), a declarat înaintea votului: "Sunt mulţumită că, dată fiind urgenţa acestei propuneri, textul a putut fi adoptat în primă lectură. Trebuie să acţionăm repede, deoarece economiile naţionale şi regionale care suferă au nevoie de creştere. Reducerea presiunilor asupra bugetelor naţionale şi promovarea investiţiilor prin politica regională poate contribui la readucerea creşterii economice, facilitarea creării de locuri de muncă şi îmbunătăţirea productivităţii".

Prioritate acordată competitivităţii, creşterii economice şi locurilor de muncă

Statele membre eligibile vor trebui să demonstreze că nu dispun de resursele necesare pentru plata contrapartidei naţionale a costurilor proiectelor şi necesitatea de a creşte ratele de cofinanţare. Acestea vor trebui de asemenea să arate în ce scop folosesc această derogare şi să ofere informaţii cu privire la măsurile complementare pentru a concentra fondurile pentru competitivitate, creştere economică şi crearea de locuri de muncă.

Creşterea ratei UE de cofinanţare va fi limitată la perioada pentru care statul respectiv a beneficiat de asistenţa UE prin mecanismul european de stabilitate financiară sau de mecanismul balanţei de plăţi şi se va aplica retroactiv. Cu toate acestea, derogarea va fi limitată până la sfârşitul anului 2013.

Ce va urma
Consiliul va adopta probabil în mod formal această propunere săptămâna 12-15 decembrie, creând astfel posibilitatea semnării modificării regulamentului în aceeaşi săptămână, la Strasbourg. Noile reglementări vor intra în vigoare imediat după publicarea în Jurnalul Oficial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii