Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:44 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrebare cu solicitare de răspuns scris adresată Comisiei Europene

ro

09 Jun, 2011 17:43 1065 Marime text

Semnatari: Victor Bostinaru, Catherine Trautmann, Boris Zala, Monika Flasikova Benova, Vladimir Manka, Vasilica Viorica Dancila, Ioan Enciu

Subiect: Constituţia Ungariei revizuită

În data de 18 aprilie, Parlamentul Ungar a adoptat o nouă constituţie, care va intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2012.

Articolul D din noua constituţie, stipulează următoarele: "Având în vedere că există o singură naţiune ungară care trebuie să fie unită, Ungaria este responsabilă pentru soarta maghiarilor de dincolo de frontierele sale, va încuraja supravieţuirea şi dezvoltarea comunităţilor acestora; va sprijini eforturile lor de păstrare a identităţii ungare, de afirmare a drepturilor lor individuale şi colective, de stabilire a comunităţilor cu instituţii proprii şi prosperitatea în locurile lor natale şi va promova cooperarea între aceştia, precum şi cu Ungaria".

1. Este Comisia Europeană de acord cu principiul drepturilor colective ale minorităţilor etnice care trăiesc în străinătate astfel cum am fost enunţat mai sus, având în vedere că prevederi cum ar fi "comunitate cu instituţii proprii" par să depăşească drepturile minorităţilor general recunoscute, după cum au fost consacrate în Convenţia-cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale şi care au fost în mod repetat respinse de către Comisia de la Veneţia şi de către OSCE atunci când au fost evaluate cazuri similare?

2. Este Comisia Europeană conştientă de impactul drepturilor colective ale minorităţilor etnice care trăiesc în străinătate asupra relaţiilor bilaterale dintre diferite state membre?

3. Este conţinutul articolului de mai sus, menţionând că Ungaria trebuie să poarte responsabilitatea pentru soarta maghiarilor care trăiesc în străinătate, pentru afirmarea drepturilor lor individuale şi colective, pentru sprijinirea creării unor instituţii proprii, precum şi pentru promovarea cooperării dintre ei, precum şi cu Ungaria, compatibil cu normele UE, având în vedere că, în mod repetat, Comisia de la Veneţia a declarat proiecte similare ca fiind inacceptabile, intrând în conflict cu principiul suveranităţii statelor asupra teritoriului lor şi asupra oamenii care locuiesc acolo?

4. Mai mult, este Comisia Europeană de acord cu faptul că stabilirea unor comunităţii cu instituţii proprii reprezintă responsabilitatea exclusivă a statului pe teritoriul căruia aceste instituţii ar trebui să fie create şi prin urmare, că stabilirea fără acordul statului în cauză ar interfera în mod clar cu jurisdicţia acelui stat?

09.06.2011

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii