Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:57 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu, europarlamentar PSD Planurile Guvernului britanic de a restrictiona viitoarele drepturi ale cetatenilor romani si bulgari trebuie sa respecte legea comunitara privind libertatea de ciculatie

ro

28 Nov, 2013 18:22 870 Marime text
Dreptul cetatenilor UE de a circula si de a trai in orice alt stat membru al UE, alaturi de familiile lor, reprezinta unul din cele patru drepturi fundamentale garantate de UE. La 1 ianuarie 2014 restrictiile privind accesul pe piata muncii impuse cetatenilor din Romania si Bulgaria vor lua sfarsit. De indata ce aceste restrictii, impuse in 9 state membre, vor fi ridicate, cetatenii romani si bulgari vor avea drepturi depline cu privire la exercitarea dreptului de munca si de a face parte din sistemul de asistenta sociala, ca orice alt cetatean european.
 
In urma cu doua zie, marti, 26 Noiembrie, Primul Ministru al Marii Britanii, David Cameron, a anuntat intentia de a modifica legile care reglementeaza drepturile cetatenilor UE care aleg sa circule liber de a beneficia de asistenta sociala. Ioan Enciu a subliniat faptul ca legea comunitara in privinta liberei circulatii a cetatenilor ofera garantia atat muncitorilor, cetateni UE, cat si familiilor lor, ca vor avea aceleasi drepturi ca si cetatenii nationali si ca orice posibila schimbare in legislatia britanica va trebui sa fie in conformitate cu cea comunitara si se va aplica tuturor cetatenilor indiferent de statul membru din care provin, nu numai celor din Romania si Bulgaria.
 
In continuare, Ioan Enciu a subliniat faptul ca deja exista garantii suficiente in legile in vigoare in legatura cu abuzul asupra dreptului de resedinta si munca pe teritoriul Uniunii Europene, prin faptul ca orice cetatean al UE trebuie sa dovedeasca de la inceput ca nu va deveni o povara pentru sistemul de asistenta sociala din tara gazda. Aceasta dovedeste ca nu exista nicio necesitate reala de a schimba legile actuale, decat din cazul motive strict politice, electorale si populiste.
 
Studii recente au demonstrat  nu doar faptul ca extinderea UE nu a cauzat nicio schimbare de proportii in privinta fluxului migrational in interiorul UE, dar si ca mobilitatea cetatenilor UE a contribuit la cresterea economica. Intr-adevar, cetatenii UE migranti contribuie la buzunarul bugetului public, fiind ingraditi sa faca meserii pentru care exista un mare deficit ocupational. Mai mult decat atat, cetatenii migranti UE  se afla mai degraba in cadrul unui raport de munca decat cetatenii nationali ai statului membru gazda; in 2012 s-a inregistrat in medie un procent al angajarii al cetatenilor migranti UE (67.7%) mai mare decat al cetatenilor nationali (64,6%). In plus, in majoritatea statelor membru, cetatenii migranti UE contribuie la sistemul de asistenta sociala: ei platesc impozite si contributii sociale mai mari decat ceea ce beneficiaza in schimb.
 
Ioan Enciu a insistat asupra Comisiei, in calitate de custode al Tratatelor, sa depuna toate diligentele in vederea asigurarii faptului ca orice masura luata de vreun stat membru UE este pe deplin in conformitate cu regulile europene referitoare la libera circulatie si ca nu discrimineaza cetatenii din Romania (si Bulgaria). De asemenea a amintit ca legea comunitara deja contine un set strict de clauze de salvgardare care sa ajute statele membre in lupta lor impotriva abuzurilor si fraudelor. Responsabilitatea aplicarii acestor clauze apartine in totalitate statelor membru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii